Oldalak

2016. április 11., hétfő

Szalonnabőr leves

"A hadsereg, ezt be kell látnunk, csakugyan levesbarát,
már az első pun háború idején is az volt,
éspedig azért, mert a katonák élelmiszer ellátmányát a hadtáp
már az első pun háborúban is ellopta.
Képzeljük el, hogy vacsorát kell adni a zászlóaljnak,
ami mondjuk ötszáz fő, vagyis ki kéne osztani hetvenöt kiló szalonnát.
Na jó, hatvanat, viszont nincsen, csak öt, minthogy a többi hetven kiló
hetekkel korábban el lett lopva.
Öt kiló szalonnát nem lehet ötszáz felé osztani, viszont
-és ez a lényeg- főzhetünk belőle levest.
Ez a leves úgy készül, hogy a maradék öt kiló szalonnát is ellopjuk,
de most kivételesen lebőrözzük előbb, s az így nyert szalonnabőrből
meg némi krumpliból vagy tarlórépából százhetven liter víz
hozzáadásával ízletes és igen tápláló levest állítunk elő."
Váncsa Mester után, szabadon 
Na, ebből az alapgondolatból indult el
az egy csöppet tuningolt változat.   :)))
Hozzávalók:
-1 tábla szalonna bőre (de amennyi van :)
-10-15 dkg szalonna
-1 nagy fej vöröshagyma
-1 kg krumpli
-2-3 nagyobb sárgarépa
-1-2 petrezselyem gyökér
-1 paradicsom (nyáron) és
-1 paprika (mindkettő egészben, a végén kiszedem)
-1 nagy csokor petrezselyem
-só
-darált bors
-ízvarázs
-1 tk füstölt, őrölt csemege paprika
-12,5 dkg tarhonya
A szalonnát és a hagymát kicsire összevágom,
együtt teszem fel sülni, majd amikor már üveges
mindkettő, beleöntöm a tarhonyát is és amíg az
színt kap, kevergetve sütöm.
Ekkor pici vizet öntök rá, fűszerezem, beledobom
az éppenhogy összevágott petrezselyem csokrot,
a vastagabb szelekre vágott répát és gyökeret,
a kockára vágott krumplit -a szalonnabőr is belekerül-,
majd annyi vízzel öntöm fel,
amennyi levest szeretnék belőle és készre főzöm.
Egyébiránt, nevezhetjük krumplilevesnek,
vagy tarhonyás zöldséglevesnek is
a kicsikét...most így akartam hívni! ;) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése