2016. április 1., péntek

Kókuszos chia puding

És hogy mi is az a chia mag, vagy
más néven Azték zsálya?
SZUPERÉTEL
Így, ahogy le van írva.
A menta nemzetséghez tartozik, akár 1 méter magasra
is megnövő zöld, bokros növény.
A magok kb 1-2 mm nagyságúak, barnás-feketés-szürkés színűek.
Dél-Mexikóban és Közép-Amerikában őshonosak.
A neve (chian) a magok olajtartalmára utal.
Szinte tökéletes tápanyagforrás;
többféle fontos tápanyagot-, Omega-3 zsírsavat-,
teljes értékű fehérjéket- (mind a 8 esszenciális aminosavval együtt),
rostokat-, nyomelemeket-, A- és B-vitamint-, valamint
antioxidánsokat tartalmaz;
de kiváló ásványianyag-forrás is, ugyanis vasat,
kálciumot, foszfort is tartalmaz!
A beáztatott magok a saját súlyuk akár 12-szeresét is
képesek magukba szívni, ami után zselés állagot vesznek fel
-elfogyasztás után a gyomorban is hasonló módon viselkednek,
lassítják a szénhidrátok és a cukor lebomlását, továbbá
egyensúlyban tartják az elektrolitokat.
 
Hozzávalók:
-4 dl kókusztejhez
-4 ek chia mag
-4 ek méz (most virág), vagy bármilyen édesítő alkalmatosság :)
-4 ek kókuszreszelék (jó ideje a Tesco saját márkáját veszem, sokkal szebb és nagyobb a reszelt kókusz benne)
Amivel kezdek az az, hogy lábasba vizet forralok
(a gáz el is zárom utána) és a felbontott kókusztejet
(a dobozában) felolvasztom -ugyanis minél hűvösebb
helyen tároljuk, az annál jobban összeáll
(pont, mint a zsír)-
csak annyi kell neki, hogy folyékony állagú legyen.
Nagyobb tálba adagolom a chia magot, ráöntöm a
kókusztejet, kis idő múlva a kókuszreszeléket és a
mézet is hozzákeverem, majd a konyhapulton hagyom,
amíg el nem éri azt a zselés, pudingszerű állagot, amit
várunk tőle (1-2 óra).
Önmagában is kiváló, de természetesen friss gyümölcsöt
is tehetünk rá (banánt, epret, kivit, málnát, szedret, stb.),
vagy amikkel még nagyon finom, azok a magvak
(kesudió, mandula, pisztácia, stb.)...kinek mi jön be inkább. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése