Oldalak

2013. június 3., hétfő

Fő az egészség!

Köszönet érte!

  1. Törekedjünk az egészséges táplálkozásra az ételek megfelelő és kiegyensúlyozott kiválasztásával. Minden táplálék része lehet a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásnak.
  2. Olyan ételeket fogyasszunk, amelyek energiát adnak. Korlátozzuk a kenyér, a tésztafélék, a burgonya és az édességek fogyasztását és a szénhidrátbevitel nagyobbik részét gyümölcsök és egyéb alacsony vagy közepes glikémiás indexű tápanyagok (például zabkorpa) fogyasztásából fedezzük.
  3. Lehetőleg ne hagyjuk ki a reggelit, különben ebédre sokkal többet ennénk. Étkezzünk rendszeresen és naponta többször (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora), de egyszerre csak kis mennyiséget.
  4. Lefekvés előtt másfél-két órával már ne együnk, vagy legalábbis ne zsíros és nehéz ételeket, amelyeket a szervezet csak lassan tud lebontani.
  5. Csoki vagy chips helyett fogyasszunk inkább friss vagy cukrozatlan aszalt gyümölcsöt, dióféléket vagy mandulát.
  6. Törekedjünk a megfelelő testsúly megőrzésére. Az ételeket a napi testmozgásnak megfelelően válasszuk ki, minél többet mozgunk, annál több energiára van szükségünk.
  7. Amennyiben kiegyensúlyozottan táplálkozunk, minden tápanyagcsoport bejut a szervezetünkbe. Ha viszont diétázunk, vagy nagy fizikális és pszichés megterhelésnek vagyunk kitéve (például sportolunk), akkor fogyasszunk multivitaminokat és táplálékkiegészítőket. Rendszeres sportolás esetén ne feledkezzünk meg a megfelelő szénhidrátbevitelről sem, mert az ad energiát a teljesítményhez.
  8. Gondoljunk minden nap a megfelelő folyadékbevitelre: igyunk sok vizet, friss gyümölcsök levét és teát.
  9. A napi tápanyagbevitel elengedhetetlen része a rostok biztosítása. Együnk sok zöldséget, salátát és rostos ételt.
És most, az első adag okosság után jöjjön az én (egyik) favoritom 
(mi más, mint a paradicsom és az is sült formában), mégpedig 
(a paradicsomszószok  Rolls-Royce-a :)!
Mea culpa, de ezt nem most készítettem, hanem még blogírásom legelején
(az előszó után rögtön a második recept :),
viszont a fáradt agy most nem ad kellő kreativitást új recept kitalálásához!
(Annak is örülök, hogy van elég ritmusa a lengő tollamnak! )
:)  :)  :)
Ha végigolvassátok a receptet, fogjátok azért látni, hogy (házi) paradicsomból,
(többek között) két nagyszerű fűszerből és tartósítószer mentesen készítem!
Kell ennél több egészség egy befőttes üvegbe???
A második adag okosság-hogy miért is olyan jó ez amellett,
hogy a legfinomabb paradicsomszószok egyike?
A rozmaringról:
A számos jótékony tulajdonsággal rendelkező növényt már az ókori görögök és rómaiak is nagy becsben tartották, mellyel a szerelem istennőjének áldoztak.
A rozmaringlevélben többek között illóolajokat, cserző- és keserű-anyagokat, illetve flavonoidokat találhatsz, emellett jelentősebb mennyiségű kámfort, melynek révén nyugtatóan hat az idegrendszerre, és kismértékben serkenti a vérkeringést is. Van benne kevés karnozolsav is, mely mikrobaölő hatású.A rozmaring leginkább salaktalanító, emésztésserkentő és természetes vízhajtó hatásáról ismert, de jó puffadás ellen, és fertőtlenít is. Hatásos gyógyír görcsös gyomor-, bél- és epepanaszokra.A rozmaring segíti az emésztőnedvek kiválasztódását, és természetes módon serkenti a zsírok lebontását. Illóolajai jótékony hatással vannak az anyagcsere-működésre is, valamint erősítik a betegség során legyengült szervezetet. Fontos tudnod azonban, hogy fogyasztása izgató hatása matt terhes anyáknak és magas vérnyomásban szenvedőknek csak korlátozott mértékben ajánlott.
Sok fűszernövénytől eltérően a rozmaringot hosszú ideig is együtt főzheted az étellel, erősebb rostjaiból ugyanis csak így oldódnak ki az értékes anyagok. Szintén fontos tudnod, hogy csak a friss rozmaring az igazi - a szárított verzió hatásai és aromái is elenyészőek.
A bazsalikomról:
A bazsalikom rengeteg jótékony hatású vegyi elemet tartalmaz.
Még mindig „a zöldségek királyaként” emlegetik, sok ázsiai országban pedig szent növénynek számít.
Sokféle vegyi elemet tartalmaz, melyek kedvezően befolyásolják egészségünket.
Laboratóriumi kísérletek kimutatták a májra gyakorolt védőhatását, a sugárzások kiváltotta zsírtermeléssel szemben.
Levele jótékony illóolajokat tartalmaz, amelyek alapvetően gyulladás gátló és antibakteriális tulajdonságúak.
A levelek kalóriatartalma igen alacsony és nincs bennük koleszterin, de rendkívül gazdagok alapvető tápanyagokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, optimálisan hatva az emberi egészségre.
A bazsalikom tartalmaz jó adag béta-karotint, A-vitamint, kriptoxantint, luteint és zea-xantint. Ezek az anyagok védik a szervezetet a szabad gyökök és a reaktív oxigén származékok hatása ellen, melyeknek óriási szerepük van az öregedés és bizonyos betegségek kialakulásában.
Az A-vitamin antioxidáns tulajdonságáról híres és rendkívül fontos a jó látáshoz. Használják még a bőr és a nyálkahártya egészségének megőrzésére. Az is ismeretes, hogy az A-vitamin fontos szerepet kap a tüdőrák elleni védelemben.
A K-vitamin a véralvadáshoz elengedhetetlen, de nélkülözhetetlen az ásványi sóknak a csontokban történő megkötéséhez is.
Sok ásványi anyagot tartalmaz: kálium, mangán, réz és magnézium van benne. A kálium fontos szerepet kap a szervezet sejtjeinek és nedveinek karbantartásában, rendben tartja a vérnyomást és a szívműködést.
A levele gazdag vasforrás- a vasra, mint a vörösvértestek hemoglobinjának alkotóelemére, fontos szerep hárul a vér oxigénszállításában.
Na, igazam volt, vagy igazam volt? :D :D :D
Remélem, megfeleltem a kritériumoknak! :)

És tovább is kell adnom a stafétabotot (jó kislány módjára :) ; legyenek Ők

Jó egészséget Mindenkinek! :) :) :)

7 megjegyzés:

  1. Szuper bejegyzés, nagyon jó kis összefoglalót írtál! :) A szósz pedig külön tetszik, részemről nem is baj, hogy nem új receptet hoztál, így legalább mentem ennek a finomságnak a leírását! :)

    VálaszTörlés
  2. Kimerítő, mindenre kiterjedő és jó írás, tetszett:) Köszönöm a stafétát, már részt vettem benne nem régen, szuper kezdeményezés:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm; próbálok a NAGYOK mellett "labdába rúgni".
      :D :D :D

      Törlés
  3. Köszi, hogy rám is gondoltál!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen a meghívást! :)

    VálaszTörlés