-sertés lapocka, csonttal együtt (70 dkg)
-bőrös, sertés hátsó csülök (70 dkg)
-füstölt csülök (70 dkg-a véletlen műve a súly-azonosság :)
-10 db közepes méretű krumpli (nagyobb kockákra)
-2 köteg új sárgarépa-nem voltak túl nagyok
-1 köteg új petrezselyemgyökér, a zöldjével együtt
-1 csokor petrezselyemzöld (még :)
-2 közepes fej vöröshagyma (apróra kockázva)
-2 köteg újhagyma (egy karikára vágva, az alapba,
a másik szálanként, a levesbe)
-1 db új zellergumó, a zöldjével együtt (egészben)
-2 kisebb új karalábé (nagyobb kockákra)
-1 kisebb fej kelkáposzta (6 cikkre vágva)
-tengeri só
-darált fekete bors
-4 ek csemege paprika
-2 ek ÉDES, FÜSTÖLT FŰSZERPAPRIKA, a Sárréti chilifarmról :)))
-3 ek Chipotle chiliszósz (ettől csak enyhén lesz pikáns a végeredmény)
-ételízesítő
-2-3 db babérlevél
-csöves paprika-ha szeretjük a csípőset (nem feltétlenül kell megtörni a paprikát,
úgy kevésbé fog csípni)
-egy kis üveges sűrített paradicsom (a 80 g-os; ami, mint tudjuk,
annyiba kerül, mint a nagy üveges, de egy gasztro-bloggernek,
mint tudjuk, feltétlenül szüksége van különféle mütyür üvegcsékre (is) :)))
-őrölt kömény
-1 db paradicsom, egészben
-1 db paprika, szintén egészben
-kevés szalonna
-olaj
A bográcsgulyásnál is, mint az ilyen fajta leveseknél,
a jó sűrű, szaftos alap lesz a lényeg!
Tehát a darabka szalonnát kockára vágom és az apróra
vágott hagymákkal (és sóval) együtt megdinsztelem.
hogy meg ne égjen a paprika, míg a hús rákerül.
A húst (a bográcsos ételek esetében, mivel ezeket
csak tovább főzzük és összébb sülnek) nagyobb
kockára
vágom, beleteszem az alapba, vízzel
felöntöm és jó félig főzöm.
a karalábé, a kelkáposzta, majd ha főtt együtt az
egész vagy egy órát,
teszem bele a paradicsompürét, a plusz csokor
petrezselyemzöldet és a krumplit
-így főzöm készre, s ha kell, ilyenkor ízesítem még.
teszem bele a paradicsompürét, a plusz csokor
petrezselyemzöldet és a krumplit
-így főzöm készre, s ha kell, ilyenkor ízesítem még.
Nálunk tészta soha nem
kerül bele
(van, ahol csipetkével eszik).
Tehát az idei év első bográcsosával meg is lennénk.
Semmilyen, gázon főtt leves nem jön a nyomába! :)))
Bogácsra és a szálloda vendéglője előtt erre a
csekély méretű bográcskára akadtam
(mert hát nekem is hol áll meg a szemem ?! :)))
És azt is tudom, hogy hol szokták bevetni a kicsikét
-de ez már nem tartozik a mai nap tárgyához! :D
-de ez már nem tartozik a mai nap tárgyához! :D
Jó kis adagot főztél, dehát a bográcsban kevesebbel nem is nagyon érdemes kezdeni! :) Nagyon jól hangzik ennyi finomsággal és a friss zöldségekkel, de szívesen megkóstoltam volna! :)
VálaszTörlés