UBORKA
Tény, hogy az uborkát
keserű íze következtében
sokáig mérgezőnek gondolták, ezért
fogyasztása
igazán élvezetessé
-és a mai kor ízlésének megfelelővé-
csak hosszú
idő elteltével és sok nemesítés
eredményeként válhatott.
A friss uborka kitűnő szomjoltó: 95-97 %-ban
tartalmaz vizet, kalóriát viszont alig,
ezért is lett a diétázók
egyik kedvenc zöldségféléje.
100 grammjában mindössze 16 Kcal
energiatartalommal rendelkező zöldség
kitűnő vízhajtó, amely főként
magas
káliumtartalmának köszönhető, de tisztító
és jótékony
tulajdonságaiban a benne található
jelentős mennyiségű kalcium,
magnézium,
foszfor és vas, továbbá a B1-, B2, B6-,
valamint C-vitaminok
összessége játszik döntő szerepet.
A vitaminok jórészt a héjban
találhatók,
ezért érdemes a friss, vegyszermentes zöldséget
hámozás
nélkül fogyasztani.
Az uborkát a kozmetikai ipar is jó ideje felfedezte,
valóságos
szépítőszer – nyugtató és bőrfiatalító
hatásaiért sokan hálásak.
Remekül
hidratál és belőle könnyen felszívódnak
a tápanyagok, így pakolásként
is gyakorta használják.
A fáradt szemre helyezett friss uborkakarikák
valósággal csodát tesznek.
A nyári leégések kezelése során néhány szelet
friss uborka
megakadályozza a hólyagok kialakulását.
Egyes kutatások azt is
kimutatták, hogy a zöldség
belsejének hőmérséklete jó néhány
Celsius-fokkal
alacsonyabb a környezeténél, hűsítő tulajdonságait
ez is
meghatározza.
Rendszeres fogyasztása a cellulitis leküzdésében
is
bizonyítottan hatékony.
A legújabb kor népbetegségeként is emlegetett
túlzott elsavasodással szemben is felveszi a harcot
–kitűnő lúgosító!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése