2014. február 27., csütörtök

Amatriciana mártás

...avagy az Olaszok szalonnás, paradicsomos, csípős mártása
-meg most már az enyém is! ;)
(Az amatriciana a jellegzetes
olasz tésztaszószok közé tartozik,
nevét arról kapta, hogy az
amatricei asszonyok módjára,
azaz eredetileg borsba hempergetett,
sós tokaszalonnával és friss
paradicsommal készítették.)
Hozzávalók: (2 személyre)
-4 szeletke házi, füstölt császár szalonna
  (M. Attis barátunk jóvoltából-jó helyre került a szalonnka?! :)))
-fél kg paradicsom, vagy ilyenkor télen 1 doboz konzerv, egész paradicsom
  (és nem, nem szégyellem magam a konzerv miatt! :)
-1 közepes fej vöröshagyma
-1 szál újhagyma
-1 ek füstölt Chipotle chiliszósz (ennyit csak a bátraknak :)
-1 ek. olívaolaj
-só, darált bors, pici cukor
+25 dkg kifőzött spagetti (olyan sós vízben főzve,  mint a Földközi-tenger :)
A szalonnát és a vöröshagymát kis kockákra-,
az újhagymát karikára vágom;
a paradicsom héját (ha az van) lehúzom,
de egyben hagyom, majd a lábasban,
fakanállal szedem szét egy kicsit
-ugyanígy hagyom a konzerv változatot is.
Felforrósítom az olajat, beleszórom a szalonnát,
a hagymákat (fele idő, fele füst :)
és pár percig pirítom.
Hozzáöntöm a paradicsomot, sózom, borsozom,
cukrozom egy picit és kis lángon még 5 percet főzöm.
Most spagetti került mellé/alá a tányérra.
Ennyi!  :D


2 megjegyzés:

  1. Nem hallottam még róla, de szuper jól hangzik, nagyon fincsi lehet! :) Mondom ezt annak ellenére, hogy nem vagyunk nagy tésztásak! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi sem eszünk tésztát tésztával, de ezekért rajongunk!
      Gyorsan megvan, a paradicsom már eleve nyert ügy,
      úgyhogy nagy baj nem lehet! :)))

      Törlés