2014. február 14., péntek

Pacalpörkölt

Hozzávalók:
-2 kg előfőzött, csíkozott pacalhoz
-bontott csülök (leginkább kettőt szoktam megvenni, mert a bőrét levagdosom,
  az megy a fagyóba, majd később pedig a kocsonyába :)
-6-8 gerezd fokhagyma (szeletelve)
-1 nagy, vagy 2 kisebb fej vöröshagyma
-paradicsom
-paprika

-1 doboz konzerv gomba, a leve nélkül (ha ló nincs-mert elfelejtettem frisset venni, ismét :)
-Füst az üstben-Barbecue szósz
-Chilis show (azért kóstolgassuk, nehogy túl bátrak legyünk
  főzés közben-utána meg...félholtak :)))
-ételízesítő, darált bors
-3-4 tk majoránna 
-2-3 tk őrölt kömény
-csemege paprika és
-füstölt csemege paprika (és elfogyott a füstölt arany készletem-ááááá!)
-zsír, a hagyma alá
Nem, a tej nem a pacalpörköltbe kell-a szakácsba; csak mert végigkóstoltam
az itthoni Sárréti-készletet, hogy mi is lenne jó a pöribe!?   :)))

Az apróra vágott hagymát zsíron dinsztelem,
rádobom a fokhagymát, belekerül a héjától
megfosztott (apróra vágott) paradicsom,
befűszerezem, mehet bele a pacal és
a kisebb kockákra vágott csülökhús;
felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi,
s lassú tűzön sacc 1,5-2 órát főzöm
-keverjük át néhányszor, nehogy leégjen!
(A vizet pedig pótoljuk időnként!) 
Ha megfőtt, beleöntöm a gombát
-ezzel már csak pár percig főzöm.
Akkor jó, ha sűrű és ragacsos lesz a szaftja
-olyannyira, hogy a szánkat is csak annyira
tudjuk közben kinyitni, hogy egy-egy
újabb adag belekerüljön a pöriből!  :DDD
Tálalhatjuk főtt krumplival, krumplipürével,
hagymás tört krumplival...
vagy csak simán, friss kenyérrel,
jó fajta dobálós savanyúval,
csípős Finchilivel
...mmmmm! ;)

 

6 megjegyzés:

  1. Érdekes recept, bár nem szeretem a pacalt, de így még sosem láttam készíteni:) Régen anyu meg a nagymamámék sokszor főztek, azt hiszem egyszer kóstoltam, annyi elég is volt:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A belsőségeket nálunk sem szereti ám mindenki!
      De mivel én vagyok a szakács(né), önző módon
      néha főzök olyat is, amit csak én eszek! :)))

      Törlés
  2. Halkan jegyzem meg, hogy én bizony imádom a pacalpörköltet, és már a hozzávalók olvasása közben tudtam, hogy isteni finoman főzted! :) Kár, hogy nem kóstolhattam! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, köszönöm!
      Azt hiszem, hogy én viszont igen sok ember helyett
      ettem belőle! :D :D :D

      Törlés
  3. Imádom! És nálunk is csak én eszem meg...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tegnap mondta erre Szilárd (Anyukám Mondta :),
      hogy a pacal fogyasztáshoz fel kell nőni! :)))
      Csak mert Toszkán pacalt táplálkoztam náluk! ;)))

      Törlés