2014. február 1., szombat

Sajtos perec

Hozzávalók:
-60 dkg (kenyér) liszt
-25 dkg Rama
-2 lapos ek só
-1 cs élesztő
-1,5 dl (langyos)tej
-1 kk cukor
-1 egész tojás
-1 dl tejföl
a tetejére:
-1 egész tojás-egy kis sóval és darált borssal felverve
-20 dkg (füstölt) sajt-elvileg, de mivel most három féle rátéttel készült,
  így sacc, a harmada elég (nagy a mennyiség és akartam egy kis
  változatosságot belevinni)
-egész szemes mák
-szezámmag
A lisztet tálba öntöm, mélyedést csinálok a közepébe,
amibe belemorzsolom az élesztőt, a cukrot rászórom,
ráöntöm a langyos tejet és egy kis liszttel betakarva, hagyom futni.
Szépen megkelve!
Mivel most két adag készült és a robotgép
csak 1 kg lisztről képes tésztát dagasztani
(a kutya fáját :), mindkét adagot tálba szedem és
egy kis liszttel alatta, valamint rajra (letakarva) hagyom kelni.
Itt már a második adag készül! És fut a konyha! :)))
3-4 mm vastagra nyújtom (nem kell vastagabbra, mert fog még kelni),
szaggatom, (elvileg akár derelyevágóval is lehetne)
a felvert tojással lekenem, megszórom a rátétekkel és
előmelegített sütőben, légkeveréssel,
180 fokon, 10 perc alatt megsütöm.
És ez az a pont, amikor nem tudok ellenállni
a friss perecnek (pont, mint a frissen sült pogácsának :)
és minden tepsiből meg kell egyet-egyet kóstolni! 
:) :) :)



8 megjegyzés:

  1. Viszem a receptedet, nálunk eddig csak sütőporral készült perec, ki kell próbálnom az élesztős tésztájút is! :) Kóstolni pedig kötelező, ez nálunk is elmaradhatatlan velejárója a sütésnek - és ennyi simán jár a háziasszonynak, ugye?! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néznek ki, én is végig kóstolnám mindegyiket:) Nálam is hasonlóan nézett ki ma a konyha, gyakran néz ki így, ez a rész benne a legrosszabb, mikor rendet kell rakni és mosogatni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amikor sütsz-főzöl és még rendet is Neked kell raknod-hát ez az! :)))
      Mondjuk a Te konyhádban azért nem semmi sütemények készültek mostanában!!! :)))

      Törlés
  3. Jó kis recept :)) - nekem csak szalalkális receptem van, de úgy látszik működi anélkül is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszer (vagy 140 éve :) sütöttem szalalkálival
      (ha jól emlékszem) babapiskótát, de olyan bűz
      volt a konyhában (és büdös volt a "kész termék" is),
      hogy azóta még a boltban is messze kerülöm! :)))
      (Vagy valamit elrontottam???)
      Nálam inkább az élesztő és a sütőpor a nyerő. :)

      Törlés
  4. Játékba hívlak:
    http://palocprovence.blogspot.hu/2014/02/7x7.html

    VálaszTörlés