Oldalak

2014. november 30., vasárnap

Párolt fehérkáposzta

...hurkához, kolbászhoz, sült szárnyashoz, egyben-sültekhez...
 A káposzta egyszerűen csodálatos zöldség!
(Nálam melyik nem az?! :)
Egészséges (rendkívül sok vitamint tartalmaz),
finom, rengeteg féle módom el lehet készíteni,
nagyon gyorsan készen is van
és nem utolsó sorban kifejezetten pénztárcabarát!
Nálunk általában hurka-kolbász kombóhoz
szokott készülni, Apósom még az egyben
sült, töltött karajhoz is készíti.
Ami kis koromban a dilemmát okozta, az 
az egész kömény elmaradhatatlan mivoltát
jelentette; aztán egyszer csak nagy lettem felnőttem
és felrúgva az íratlan szabályt, őrölt köménnyel kezdtem
készíteni-azóta rajongok is érte, rendesen! :)))
Konkrét mennyiséget semmihez nem írok
(ehhez nem igazán lehet),
mindenki a saját ízlése szerint készítse! :)
Hozzávalók:
-fehér édes(fejes)káposzta
-olaj
-cukor (nálam kb. annyi ek, amennyi ecet lesz majd)
-só
-darált bors
-durvára őrölt kömény (nálam viszonylag sok)
-ecet, 15 %-os (egy nagy fejhez 2-3 ek elég)
Ehhez a káposztát mindig kockára vágom
(nem kell integrálni! :)
-a fejet először ketté-, majd 2-3 cm-es szeletekre-,
végül kockára vágom; a torzsát megeszem. :)
Ahogy vágom és teszem a fazékba, úgy sózom,
majd amikor már félig megpuhult, cukrozom,
fűszerezem, ecetezem és készre párolom.
(És ugye mondanom sem kell, hogy magában
is képes lennék az egészet megenni! :)))

2 megjegyzés:

  1. Imádom! :) És nekem is jöhet csak így magában, bár egy kis knédlit és sült husit is nagyon el tudnék hozzá képzelni! :)

    VálaszTörlés