2014. december 17., szerda

Székelykáposzta

Nem, a székelykáposztának semmi köze
nincs a Székelyekhez! :)
Annál több viszont, egy Székely József nevű személyhez,
-1895-ben elhunyt író, költő, ügyvéd, levéltáros-
(Aki nem mellesleg, Pest mellett
Miskolcon volt jogász gyakornok! :)
még inkább az Ő barátjához, Petőfi Sándorhoz!
Az étel eredetije, nagyjából a sertéspörkölt és a párolt,
savanyú káposzta egyvelege lehetett.
Én ezt az ételt is -mint a TOROSKÁPOSZTÁT-
leginkább oldalasból készítem
-tudom, az "eredeti" recept combból készül! :)
Tehát, valószínű, hogy NEM autentikus a receptem! :)))
Hozzávalók:
-1 kg sertés oldalashoz (vagy combhoz)
-1,5 kg SAVANYÚ KÁPOSZTA
-15-20 dkg füstölt szalonna
-4 közepes fej vöröshagyma
-4 nagy gerezd fokhagyma
-4 kisebb babérlevél
-1 egész tv paprika
-1-2 db paradicsom (vagy koktélparadicsom :)
-1-2 cső csípős paprika (ha  gyerekek is esznek belőle, akkor
  inkább a végén, mindenki magának tegyen bele)
-őrölt kömény (jó sok :)
-só
-darált bors
+tejföl, a tálaláshoz
A savanyú káposztát a levéből kinyomkodom és
vízbe áztatom-egyébként nagyon savanyú lenne!
(A levét hűtőbe teszem-jó lesz nekem! :)
A vöröshagymát, a paprikát és a szalonnát kis kockára
vágom, együtt sülni/dinsztelni kezdem, majd, ha már
áttetsző a hagyma, rádobom a szeletelt fokhagymát, a
félbevágott paradicsomot, babérlevelet és felöntöm
kevés vízzel; ezután fűszerezem be az alapot.
A húst -alapos mosás után- a csontok között szétvágom,
rádobom a zsírra, majd amikor már kifehéredett
minden darab, a vízből kinyomkodott káposzta
is a fazékba kerül, óvatosan átkeverem,
felöntöm annyi vízzel, amennyi pont ellepi és
fedő alatt, időnként átforgatva puhára főzöm
-lassú tűz és kb. 2,5-3 óra.
Tejfölt bele nem teszek, azt mindenki magának adagolja!
Hozzá friss kenyér dukál, plusz ha esetleg
fellelhető egy kis jófajta kadarka, vagy oportó...
na, abból, mondjuk forralt bor?! :)))


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése