2015. április 10., péntek

Máglyarakás

Ismételten egy maradékfelhasználós recept következik! :)
Az elgondolás onnan indult, hogy maradt egy rúd zsúrkenyér,
ami elég édes ahhoz, hogy például ez készüljön belőle.
Egyedül a mazsola maradt ki...mondjuk, azt speciel nem bánom! :)))
Hozzávalók:
-20 dkg kalács, vagy jelen esetben édes zsúrkenyér
-0,5 liter tej
-5 dkg vaj
-15 dkg kristálycukor
-1 kk vaníliapor
-15 dkg darált dió
-mazsola (opcionális :)
-3-4 alma

-5 tojás fehérje (a sárgáját a vaníliasodóhoz használom fel)
-3 ek sárgabarack lekvár
A tejet a cukorral, a vaníliaporral és a vajjal 
melegedni teszem-csak langyosra!
Egy sütőedényt kizsírozok és az édes morzsával beszórom.
VAGY, mint most, kapcsos tortaformába
sütőpapírt vágok és ebbe kerül a sütnivaló.
A zsúrkenyeret kisebb kockákra vágom, belenyomkodom
a formába és rálocsolom a langyos tejet
-soknak tűnhet, de mind fel fogja szívni!
Megszórom a darált dióval, a meghámozott almákat 
szintén kicsire vágom, ezt rápakolom a dióra és az egészet 
előmelegített sütőbe teszem, 180 fokon, légkeveréssel, 20 percre.
A tojásfehérjéket közben habbá verem,
hozzáadok 3 ek barack lekvárt,
ezt az almák tetejére kenem és visszateszem a sütőbe 
még 5 percre, míg a hab aranysárga lesz.
 
Tálalásnál lehet hozzá kínálni még lekvárt, 
de ha időnk engedi, készítsünk mellé inkább 
vaníliasodót! :) 
Ui.: senki nem vette észre, hogy
nem kalácsból készült a máglyarakás! :)))


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése