Akkora fej salátákat sikerült vennem,
hogy dobozba kellett pakolnom
az üzletben, mert nem fért volna el tőlük
semmi más a kocsiban.
A feléből leves készült, a feléből főzelék.
Csak mert olvasgattam magam
(legtöbbször a saját receptjeimből főzök, na)
és Trollanyu írta egyszer a levesemhez,
hogy Ők a párolt salátát ismerték, zsíros
krumplival,mi pedig vagy ezzel ettük
a paprikás krumplit, vagy aludt tejjel
(ami igazi tejből készült, ami igazi tehénből volt)
...mindegyik lehetőség fenséges.
😀
Hozzávalók:
-4 nagy fej saláta
-szalonna kiolvasztva (vagy mangalica zsír)
-0,5 liter tejföl (legalább :)
-4 gerezd fokhagyma
-1 ek cukor
-só
-1 ek (10 %-os) ecet
-kapor-ez opcionális, nem mindenki szereti bele
A salátát -folyó víz alatt- alaposan átmosom,
majd először négy felé, utána -kinek, hogy tetszik jobban-
vékonyabb-vastagabb csíkokra vágom.
Nagyobb lábasban kiolvasztom a szalonna zsírt,
(kiszedem, ha kisült)
erre dobom a salátát, a szeletelt fokhagymával,
sózom és közepes lángon, gyakori kavargatással,
puhára párolom-nem kell rá folyadék, ugyanis
miután elkezd puhulni, annyi vizet fog ereszteni,
amennyi elég alá!
Ezután egy kanálnyi cukrot keverek hozzá,
ráöntöm a tejfölt és egyet főzök az egészen.
Ecetet csak akkor keverek bele, miután
elzártam alatta a gázt.
Hidegen, melegen egyaránt nagyon finom,
attól függően, hogy mihez esszük!
Szóval ez az étel lehet főétel, köret, saláta
...kinek hogy tetszik.
😊
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése