Azt tudtam, hogy a karácsonyi vacsora
egyik fogásának kacsának kell lenni,
sikerült is nagyon szép alkatrészeket
beszereznem, időm volt bőven,
beszereznem, időm volt bőven,
úgyhogy alacsony hőmérsékleten, nagyon
lassan, gyönyörűre sültek a kicsikék.
Mondjuk, ne is nagyon kezdjünk
Mondjuk, ne is nagyon kezdjünk
kacsasütésbe, ha idő szűkében vagyunk,
ezt nem lehet/nem érdemes elkapkodni.
Hozzávalók jelen esetben:
-3 db kacsa comb és 3 db mell filé
-kakukkfű
-só
-frissen darált bors
-őrölt kömény
-3 babérlevél
-6 közepes fej vöröshagyma
-6 gerezd fokhagyma
-3 dl víz
Az alkatrészek gyönyörűek voltak, frissek és nagyok.
Egy kis takarítás és öblítés után só és frissen darált bors
került mindkét oldalukra...így álltak addig, amíg
megágyaztam nekik.
került mindkét oldalukra...így álltak addig, amíg
megágyaztam nekik.
Tepsibe vágtam (vastagabb karikára) a vöröshagymát,
rászeleteltem a fokhagymát és a babérleveleket is
szétraktam. Erre fektettem a combokat és a mell-filéket,
amikre kevés őrölt kömény és kicsivel több kakukkfű
került, az egész alá pedig a folyadék.
Előmelegített sütőben, 160 fokon, alsó-felső sütéssel
2,5 órát töltöttek a sütőben, mindenféle fedés nélkül,
sőt, be sem irdaltam, mert szerintem -többek között-
attól szárad úgy ki a hús, hogy lesz utána ehetetlen.
Zsiradék sem kell alá, mert a kacsának csodás zsírja
van és annyi, hogy ami kisül belőle, az pont elegendő.
A recept végtelenül egyszerű, semmi
flanc/nyűg nincs vele, a végeredmény
pedig valami csoda finomság lesz.
flanc/nyűg nincs vele, a végeredmény
pedig valami csoda finomság lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése