Oldalak

2018. június 17., vasárnap

Cseresznyés ecet

A tavaly decemberi
itt és most folytatódik
...mondtam én, hogy folytatom
a nagyüzemi gyártást! :)))
Hozzávalók...az alaphoz, most:
-1,5 liter mézes almaecethez
-1 kg cseresznye (ami válogatás/kukactalanítás/magozás után rögtön már csak 80 dkg lett :)))
+idő, amíg összeérik az egész :)))

Nagyon sok dolog nincs az elkészítésükkel,
de időben neki kell állni, mert állni/érni
kell az egésznek.
Tehát az éppen aktuális (megmosott) gyümölcsöt
(nagy) rozsdamentes fazékba teszem, felöntöm
az ecettel és 2 héten keresztül pihenni
hagyom...vagyis nem, mert néha átkeverem. :)
Így néznek ki a cseresznye szemek
2 hét állás/ázás után
-megtették a dolgukat és átadták csodálatos
színüket az ecetnek*, nem is beszélve az ízről
...fantasztikus cseresznye aromája van az ecetemnek!
Sűrű szitán átszűröm és palackokba töltöm
...lehetőleg valami szépségesbe. :)


*A színről: azzal tisztában kell lenni, hogy

a cseresznyének sokkal kevésbé van intenzív
színe, mint pl. a málnának, de számomra
nem kevésbé szép ez sem!
Csak mert MÁLNÁS ECET is készült,
nehogy véletlenül kifogyjunk belőle!
😀 💗

Az üveg alján keletkező opálos rész (rostanyag :)
nem minőségi probléma, hanem mivel szűretlen az ecetem,
ez a leülepedett gyümölcsvelő
...tehát nem megijedni, nem kiönteni
-használat előtt felrázni és úgy öntözni! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése