2018. június 5., kedd

Cseresznyebefőtt

A tegnapi napom az ismerkedés jegyében telt
-nem, nem mutatkoztam be a kis R2-D2-nak,
nem így kell elképzelni. :)
Igen hosszú várakozás és agyalás után
(ami a ház Ura szerint nálam lehetetlenségnek
számít :))) úgy döntöttem, hogyha a jó sorsom
hozzásegít, csak beruházok én egy befőzőautomatára.
Tehát, a gép megvan, fel lett avatva és mivel
nem bírtam nem akartam télig várni, a legkisebb
üveggel ma felbontottam-rögtön jön majd egy kis
élménybeszámoló! :)
Befőzés és Tartósítás címszó alatt
találtok még ezt-azt a blogon! ;)))
Hozzávalók:
-cseresznye (ezt semmiképpen ne hagyjuk ki :)
-2-2 ek cukor, vagy 4-4 ek eritrit (ez teljesen nulla kalóriás)
-1-1 egész szegfűszeg és
-1-1 egész szegfűbors üvegenként, valamint
-szénsavmentes ásványvíz (nálam ez vált be, még a savanyúságoknál is)

Jelen eltevés majd' 8 kiló gyümölcsből történt,
amiből 17 üvegnyi befőtt alakult.

Ettől egészségesebb és olcsóbb
befőzésem még nem volt! ;)))
 
Esetemben a 8 kiló is rendkívüli teljesítmény,
főként, hogy iszonyatos tériszonnyal rendelkezek
és ilyen hendikeppel létrára mászni,
ott egy kézzel majomkodni kapaszkodni, másik
kézzel minél több gyümölcsre szert tenni,
ezt azért lássuk be, nem kis kihívás. :)))
De meglett a cseresznye (azért alul hagytam még
bőven a fán, mert hol van még a többi gyümölcsfánk
érése, én meg melyik fa alatt fogok délutánonként
lógni, ugye? ;)
Tehát a cseresznye lekerült a fáról, amennyire
tudtam, átválogattam (ez mindig később derül ki ;)
és többszöri mosás után, hideg vízbe áztattam,
sacc. 1,5 órára.

Ez alatt az idő alatt bőven elég előkészíteni az üvegeket
-ezeket mindig alaposan kimosva, kiszárítva, tetővel
együtt teszem el, így ilyenkor elég nekik egy alapos
mosás és forróvizes öblítés.

A gyümölcsöket üvegekbe adagoltam, mindegyikhez
került 1-1 darab szegfűszeg és szegfűbors, 2 ek
cukor (ami az automatizálás végére nem olvadt még
fel, viszont mára teljesen), lezáró lapka és víz.
Ja és tető is! :)
Kézmeleg vízzel töltöttem fel az automatát, majd
80 fokon, 30 perc alatt dunsztolódtak az befőttek
-az volt az egészben a leghosszabb idő, amíg a víz
elérte a kívánt hőfokot. :)
Amikor a program lejárt, a vizet leeresztettem a gépből,
az üvegeket (kesztyűvel, azonnal :) tálcára szedtem,
megvártam amíg mára kihűlnek

és egy kis információs anyaggal való felruházás,
valamint némi szépészeti történés után már
mennek is pihenni a kamra polcára.
Viszont...nálam sehogyan nem fért egyszerre 18 db
720 ml-es üveg a gépbe, csak úgy, hogy 1-1 üveg
egy kicsit kisebb volt a többinél.
Tehát 16 db normál 7 dl-es üveg és 2 db kisebb,
580 ml-es (mint a ruszlis üvegek is).
 És akkor jöjjön is gyorsan az egy napos befőttről
az élménybeszámoló! :)))

Attól eltekintve, hogy a gyümölcsök egy csöppet
megfakultak, nem tudok több "rosszat" mondani
-a cseresznye finom és roppanós, az édesítés
szerintem pont elegendő, a hozzáadott fűszerek
pedig pont passzolnak az "ízlésemhez"!
Csak remélni merem, hogy a majdani eltevések
is ilyen olajozottan fognak zajlani! :)

Viszont itt teszek ígéretet arra, hogy
télen szintén beszámolok majd róla,
hogyan néznek ki fél év távlatából
a befőttek ! :)

2 megjegyzés:

  1. En a tegnap cseresznye eltevesel foglalkoztam 23 uveg fert el a nagylabosban dunsztolasra osszesen 60 uveg lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt is Szia! :)
      Eddig én is nagy lábasban dunsztoltam, most váltottam. :)
      A 60 üveged nagyon szép teljesítmény, fogyasszátok egészséggel! :)

      Törlés