Oldalak

2018. június 12., kedd

Lemon curd

...avagy, az Angol citromkrém
Hozzávalók (most dupla mennyiséghez):
-8 db kezeletlen héjú citrom
-40 dkg cukor
-10 db egész tojás 
-20 dkg (igazi :) vaj
+ 4 db 370 ml-es kis befőttesüveg

Az ANGOL CITROMKRÉM receptje megtalálható
a blogon, ezen most csak annyi változtatás történt,
hogy mivel szerettem volna egy picivel tovább eltárolni
ezt a csodát (hűtőben így is max. 2-3 hét),
automatába kerültek (80 fokon 30 percre) dunsztolódni.

Két igen kiváló felhasználási helyéről itt találtok
ötleteket:
az egyik a NON PLUS ULTRA,
a másik pedig a PISKÓTATEKERCS
-mennyországot varázsol mindkét süteményből.

Mivel ebbe a krémbe a citromok héja is belekerül,
érdemes kezeletlen héjúakat keresni, ha ilyet nem találunk,
mosogatószeres szivaccsal dörzsöljük át alaposan
és forró folyó víz alatt öblítsük le a citromokat.

Tehát az előkészített citromok héját egy nagyobb,
hőálló üvegtálba lereszelem, hozzáadom a cukrot,
a citromok kifacsart levét és vízgőz fölött, állandó
keverés mellett, összeolvadni teszem.
Ha ez megvan, jöhetnek a friss tojások is, amiket
egy tálban felverek és így öntök a citromos folyadékhoz.
Sacc/kb. 15 percig kell állandóan keverni (hogy a tojás
ki ne csapódjon), mígnem egyszer sűrűsödni kezd a
krém, ekkortól még pár percig a vízgőz felett marad,
amíg már érzem a csuklómon az erőfeszítést. :)
Az áramot elzárva (de még mindig a forró víz fölött)
hozzákeverem a kicsire feldarabolt vajat-ettől
gyönyörű fénye lesz a krémünknek és ez is segít majd
abban, hogy szilárdabb legyen az állaga.
Forrón kis üvegekbe töltöm, lezárom és forró vízzel
teli automatába teszem
-80 fokon 30 percig dunsztolom őket, majd itt is
okosítás és csinosítás következik és kihűlés
után mehetnek is a hűtőszekrénybe.
Most ennyi...de nekem ennyiért is megérte.
*Ui.: hideg felöntőlevet/eltevéseket hideg vízben-, míg forrón üvegekbe kerülő eltevéseket forró vízben kell elkezdeni dunsztolni...legyen szó automatáról, vagy sima, hagyományos, lábasos dunsztolásról!

1 megjegyzés:

  1. Ma vettem a piacon egy Ukrantol 72%-os vajat,tudok en is csinalni az biztosan igazi lesz bivalytejfolbol olyan suru hogy kenyere lehet kenni es raadasul bio

    VálaszTörlés