2018. június 2., szombat

Salátaöntetek, salátalevek, salátára való szószok

Egy kis okos-sarok, segítség-halmaz,
ötlet-kupac, amiket régóta szerettem
volna már megosztani
-most összecsiborásztam és lehet belőle
mazsolázni! :)
Amelyiknél fotó van, ott konkrét recept is található. :)
 
Ecetes-olajos öntet: 1 rész ecetet kevés vízzel, sóval elkeverek, kevés cukorral ízesítem, végül olajat öntök hozzá. Az átlagos arány: 1/3 rész ecethez 2/3 rész olaj.
**********
Márványsajtos öntet (egyszerűbb): a fehérborecethez olajat, sót, frissen őrölt borsot, Worcester szószt keverek, majd reszelt márványsajtot adok hozzá. A jól kikevert öntethez finomra vágott zöldfűszereket keverheünk (petrezselyem zöldje, metélőhagyma stb).
**********

Joghurtos öntet: a joghurtot simára keverem, majd egy kevés sóval, őrölt fehérborssal, finomra vágott petrezselyemzölddel, citromlével ízesítem.
**********


Magyaros joghurt öntet:
a joghurthoz hozzáadom az apró kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot, a finomra vágott metélőhagymát, ízesítem sóval, citromlével, őrölt borssal.

**********

Tejfölös, fokhagymás öntet: A tejfölt ízesítem sóval, őrölt fehérborssal, mustárral, Worchester szósszal, citromlével, majd finomra zúzott fokhagymát adok hozzá.
**********

Tojásos öntet: a főtt tojás sárgáját villával összetöröm, sóval, kevés őrölt borssal és mustárral jól elkeverem, majd állandó keverés közben olajat adok hozzá és kevés ecettel ízesítem. Az olaj mennyisége annyi legyen, hogy az öntet folyékony krémszerűvé váljék. 
**********

Orosz öntet uborkához: a túrót villával összetöröm, a tejföllel, egy kevés fokhagymával, sóval, ecettel, őrölt borssal összekeverem és az uborkára öntöm. 
**********


Vitaminos öntet:
Az ecetes-olajos öntetet mustárral vagy dijoni mustárral, őrölt borssal, citromlével ízesítem, majd reszelt sárgarépát, apró kockára vágott főtt tojást, zöldpaprikát, paradicsomot adok hozzá. 

**********

Ezersziget öntet: a salátaolajat narancs- és citromlével elkeverem, ízesítem sóval, őrölt borssal, fűszerpaprikával, Worcester szósszal, finomra vágott vöröshagymát, petrezselyemzöldet, olajbogyót adok hozzá, majd mustárral jól elkeverem. 
**********

Narancsos krémsajt öntet: a tejszínes krémsajthoz majonézt, reszelt narancshéjat, narancslevet, citromlevet, sót keverek. 
**********

Tormás öntet: a majonézhez tejszínt, sót, szűrt citromlevet, Cayenne borsot, őrölt fehérborsot keverek, végül hozzáadom a reszelt tormát (frissen reszelt, nem ecetes!). Készíthetjük csak tejszínnel, majonéz nélkül. 
**********


Ördög öntet:
a majonézhez ketchupot, pár csepp Tabasco szószt, sót, cukrot és finomra vágott csípős zöldpaprikát keverek. 

**********

SVÁJCI ÖNTET: az apróra vágott és megsütött húsos szalonnát ecettel összekeverem, sózom, borsozom és még forrón a fejes-, vagy káposztasalátára öntöm.
**********

MAROKKÓI ÖNTET: pár gerezd fokhagymát vékonyan felszeletelek, sózom, borsozom, olívaolajat és frissen kipréselt narancslevet öntök hozzá, majd apróra vágott petrezselymet, római köményt és kevés őrölt csípős paprikát keverek bele.
**********

VINAIGRETTE ÖNTET: almaecetet elkeverek mustárral, sóval, cukorral és folyamatosan adagolom hozzá az olajat, majd a petrezselymet is belekeverem. Még egyszerűbb a történet, ha az egészet Mix-fixbe tesszük és párat rázunk rajta.
**********

BABÉROS-KÖMÉNYES ÖNTET: vízben főni teszek szemes borsot, egész köményt, babérlevelet, majd a tűzről levéve cukrot és sót adok hozzá, s ha kihűlt, ecetet és olívaolajat keverek bele.
**********

NARANCSOS ÖNTET: frissen facsart narancslevet elkeverek olívaolajjal, szintén frissen facsart citromlével, sóval, borssal, mustárral és (ha rendelkezünk vele) fehér szarvasgombás olívaolajjal.
**********

NARANCSOS-TORMÁS ÖNTET: frissen facsart narancslevet elkeverek olívaolajjal, szintén frissen facsart citrom-, vagy lime lével, sóval, borssal, kevés cukorral, vagy mézzel és frissen reszelt tormával.
**********

CÉZÁR ÖNTET: frissen készített majonézhez adok mozsárban sóval, borssal és szardellával összetört fokhagymát, amit tovább ízesítek borssal, mustárral, Worchester szósszal és frissen reszelt parmezánnal.
**********

HAGYMÁS-ECETES SALÁTALÉ: lilahagymát vékonyan felszeletelek (ha nem akarom erősre, akkor víz fölött megpárolom kicsit), ehhez salátalevet készítek vízzel, ecettel, sóval, borssal, cukorral.
**********

MÉZES-MUSTÁROS ÖNTET / FRANCIA ÖNTET: olívaolajhoz balzsamecetet, sót, borsot, mézet és (magos) mustárt keverek.
**********

TZATZIKI SZÓSZ: Julienne szeletelővel uborkát gyalulok, besózom, majd elkeverem Görög joghurttal, kaporral, zúzott fokhagymával, frissen facsart citromlével és olívaolajjal.
**********

Amelyik sorhoz recepttel is sikerül(-t) ideérni,
(folyamatos a munka :)))
az a címre kattintva elérhető a blogon!
De ezeken kívül nagyon sok saláta, öntet és szósz
variáció található a blogon,
HIDEG-MELEG SALÁTÁK/SAVANYÚSÁGOK
címszó alatt! ;)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése