Oldalak

2014. december 29., hétfő

Habroló és sajtos roló

 Nagyon ritkán van kérése a ház Urának...
és most sem igazán kérés volt a sajtos roló,
csak, miután látta, milyen forma süldögél,
felcsillant a szeme és mondta, hogy 
nagyon szereti azt a fajtát, aminek sajt
van a végén!
Így hát, kezd(het)tem neki a sajtos tölteléknek is! :)))
Ja, mert eredetileg habroló volt (csak) tervbe véve! :)
Hozzávalók:
-2 rúd bolti leveles tésztához (T.F. féle :)
-habroló forma
-1 egész tojás (felverve)
a hab töltelékhez:
-4 dl habtejszín
-2 ek kristálycukor
-2 cs habfix
a tetejére:
-porcukor

a sajt töltelékhez:
-2 tojás sárgájához
-1,5 ek liszt
-1,5 dl tej
-1 tömlős füstölt sajt
-20 dkg Trappista sajt
-5 dkg vaj (igazi :)
-só
-fehér bors
-pár reszelésnyi szerecsendió
a végeire:
-reszelt sajt
Magával a tésztával, ugye nincs nagy tennivaló:
(neki nem bírtam volna állni, még ezt is elkészíteni! :)
kitekerni, csíkokra vágni, a pici olajjal áttörölt
formára tekerni, felvert tojással lekenni
és előmelegített sütőben, légkeveréssel,
180 fokon, sacc. 10 perc alatt megsütni.
Lehet langyosan is tölteni, nálam másfél napot állt
-kicsit sűrű napok vannak mögöttünk (is :).
 A habrolónál, a tejszínhabot a cukorral felverem,
majd amikor már elég masszív a hab, hozzá-
keverem a habfixálót is és lehet tölteni a tésztát.
Tálaláskor porcukorral megszórom.
A sajtkrém egy kicsit tovább készül;
a tejet, a vajjal, a tömlős sajttal és a
fűszerekkel főni teszem, mielőtt felfőne,
a tojások sárgáját belekeverem, ezután
belereszelem a sajtot és ha már homogén
a massza, sűrítésnek belekerül a liszt is
(hűlés közben sűrűsödni fog!).
Ezzel várni kell, amíg teljesen kihűlik,
csak azután lehet habzsákba kanalazni
és a kürtőkbe tölteni.
Ennek reszelt sajt kerül a két végére.
A vacsora végeztével, a ház Ura hang nélkül és teljes
átszellemüléssel burkolta a sajtos rolóit! :)))

4 megjegyzés:

  1. Nagyon-nagyon szépek lettek, nem is tudom, melyikből kérjek! ;) Hogy ne legyen vita, mindkettőből - ha a ház Ura hagyott még a sajtosból! ;)

    VálaszTörlés
  2. Klassz a blogod! Tetszenek a receptjeid. :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen, örülök, hogy nálam jársz! :)

    VálaszTörlés