Oldalak

2015. február 7., szombat

Cézár saláta

Szóval, miután erősen saláta rajongó vagyok és
a nagy boltban is pont szembetalálkoztam ezekkel
az igen jó vágású, hatalmas római salátákkal,
kénytelen kelletlen három fej landolt a kosaramban.
Ráadásul, mivel ruszlit is vettem és az pedig
egy helyen tartózkodik mindenféle halneművel,
még egy üvegcse szardella is a többi jóság mellé került.
Parmezán pedig, általában van a hűtőben.
Na, így kezdődött minden! :)
Hozzávalók:
-1 fej római salátához (más néven kötözősaláta :)

-1 tojás sárgájából (ami friss és hideg legyen) és
-1 dl olívaolajból készült MAJONÉZ
 (vagy, mivel kell még hozzá egy pár dolog, inkább félig-meddig tartármártás)

-1 gerezd fokhagyma
-1 db szardella (nem kell több)
-0,5-0,5 kk magos- és dijoni mustár
-néhány csepp Worchester szósz
-só
-darált bors

+parmezán sajt (ebből sem kell sok)
Első körben a bagett készült el
(teljesen ki kell ugyanis hűlnie),
a leírás a következő sorra kattintva érhető el.
A fűszeres, pirított pékáruhoz:
-10 dkg bagett, vagy gyökérkenyér-most nagyobb darabokra vágva
-só
-darált bors
-fokhagyma granulátum
-olaj
Ezután elég nekikezdeni a majonéznek, majd
a továbbízesítésének.
A salátát folyó víz alatt átmosom,
salátacentrifugával megszárítom,
(KELL, különben szerte-szét áztatná a bagettet)
ezt is nagyobb darabokra vágom
 és összekeverem a fűszeres, pirított bagettel.
Az elkészült szósszal/öntettel csak tálaláskor
öntözöm meg a salátát, ekkor reszelem rá
a parmezánt is.
Előételnek 2 főre elegendő ez a mennyiség;
ha valamilyen oknál fogva sült hús mellé
kerül a tányérra (nálam nem :), 4 főre is elég lehet. :)))

A kötözősalátáról...
(más néven római saláta, római vajsaláta)
 rendkívül finom, szinte édes íze miatt sokszor
jobb választás, mint a jégsaláta, viszont eltarthatóság
szempontjából a fejes saláta és a jégsaláta között
helyezkedik el-már, ha lehet kapni! :)
Többek között foszfort, vasat, ásványi sókat,
A-, C-, B1-, B2 vitamint és meszet tartalmaz.
Ugye, hogy ugye? ;)))


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése