2015. február 1., vasárnap

Majonézes feketeretek-saláta

Vacsorához, reggelihez, hideg sültekhez...kísérőnek.
Hozzávalók:
-4 nagy méretű fekete retekhez
-2 db sárgarépa
-só
-őrölt fekete bors
-kevés citromlé
-majonéz
-magos mustár
-tejföl
-porcukor
A leghosszabb dolog itt, csak a majonéz elkészítése,
(ha boltit vesz valaki, még az sem :)
az abból való tartármártás már csak percek kérdése.
A retek-reszelés is hamar megvan, főleg, hogy géppel
csinálom.
Az adag maximum 2 fő részére elegendő-nálunk. :)))
"A retket már az ókorban is ismerték és termesztették,
több fajtája kedvelt. Magas C-vitamin tartalma miatt
a téli, vitaminban szegény időszakban nagyon hasznos lehet.
Közismerten jó köhögés, rekedtség, vagy a megfázás
tünetei ellen!
A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek
elválasztását (hetente legalább egyszer fogyasszuk).
Antioxidáns és enyhe májvédő hatású!
Nyersen, vagy sózva használjuk, vajas- vagy zsíros kenyérre,
saláták alkotórészeként, de ételek díszítésére is kiváló.
Csípős íze és illata a hagymáéval rokon illóolajtól származik,
régebben gyógyszerként is használták."
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése