2015. február 7., szombat

Bolognai mártás

...avagy az Olaszok húsos, zöldséges mártása.
Hozzávalók:
-1 kg marhahús, darálva
-sofrito (zöldség alap)
-reszelt szerecsendió
-2 babérlevél
-só
-darált bors
-életízesítő (de, csak ha szükséges :)))
-cukor (kell, a paradicsom miatt!)
-húsleves, vagy zöldség alaplé a főzéshez/hígításhoz
-1 kg paradicsom (nyáron :), vagy 2 doboz hámozott konzerv paradicsom (télen :)
-1 kg csiperke gomba (nem kellene bele, de mindenki így szereti felénk :)
-1 dl tejszín (30%-os)
+spagetti (nálunk szigorúan ez  :), vagy szélesmetélt
+parmezán forgácsok (jó bőven :), a tálaláshoz

a sofritohoz:
-2 fej vöröshagyma
-2 szál szárzeller
-2 db sárgarépa
-2 nagy gerezd fokhagyma
-olívaolaj
-5 dkg vaj
A hagymát, fokhagymát, szárzellert és a sárgarépát kis
kockára vágom, rászórom a olajon kiolvasztott
vajra (süthetünk alá viszont húsos szalonnát is,
ha azzal jobban szeretjük), sózom, borsozom
és nagyon kis lángon puhára párolom
-nem kell sietni, hagy puhuljon minden!
 A marhahúst darálom (nem kell a legkisebb
méretűre), hozzáadom a zöldség alaphoz
és fehéredésig kevergetem. Ezután öntöm rá
a paradicsom konzervet, amivel ha már főtt vagy
egy fél órát, lehet fűszerezni
(előbb nem nagyon érdemes)
-innentől kezdve már csak főzni kell, nagyon kis
lángon, időnként megkeverve és ha szükséges,
levessel fel-felönteni.
A legvégén (sacc. 1-1,5 óra)
-amikor már teljesen készen van-
hozzáöntöm a tejszínt, elkeverem, elzárom a
gázt alatta és hagyom egy kicsit megpihenni
a történetet-attól a pici tejszíntől lett valami
elképesztően finom a végeredmény! :) 
 
Utóirat:
A legújabb csoda-szerkezetem;
egy hónapja érkezett-szerelem lett első tekerésre! :)))



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése