2015. február 22., vasárnap

Csülök pékné módra

Hozzávalók:
-2 db, egyenként 1,5 kilós füstölt csülök
-10-12 gerezd fokhagyma
-6-8 fej vöröshagyma
-mangalica zsír

-őrölt kömény
-csemege paprika
-darált bors
-só -ezekből (egy kevés víz hozzáadásával) kencét készítek

-krumpli+rá:
-életízesítő
-darált bors
-metélő hagyma
-őrölt kömény (nagyon megy a krumplihoz!)
A sütőt előmelegítem 180 fokra.
Nagy méretű -kacsához, vagy libához (is) való-
sütőalkalmatosságba pakolom a kétfelé vágott
csülköket, rá só, bors kerül, alá pedig fél liter húsleves
(a víz is jó); így teszem be a sütőbe (lefedve) és legalább
másfél-két órára így is hagyom, amíg a csontról szinte lefordul
a hús. Ekkor kiszedem a csülköt, a tálba pakolom
a négyfelé vágott krumplit (mosás, pucolás után :)
és hagymákat, a fűszerekkel megszórom.
Visszakerül a hús, közé dobálom a gerezdjeire szedett
fokhagymát és meglocsolgatom a kencével.
Fedés nélkül kerül vissza a sütőbe a történetünk,
kb. 1 órára, légkeveréssel
-közben párszor meglocsolom a húst a levével.
És bár tálakra szedve tálaltam a pékné-féle finomságot
(vendégeknek csak illik szépen tálalni :),
ha úgy hozza az élet, nyugodtan ki lehet
a sütőedénnyel is tenni az asztalra
-rusztikusabb, autentikusabb, látványosabb...! :)))
Friss kenyér, torma, dijoni mustár és saláták kerültek még mellé.
TORMA
Rukkola, római- és madársaláta
10 éhes (-nek látszó) Vendéget nem lehet megvárakoztatni
azzal az ürüggyel, hogy nekem még fotóznom kellene
-a szépen kitálalt főszereplőről nincs fotó! :)))))
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése