Oldalak

2025. január 24., péntek

Gyors zöldségkrémleves

Fél óra alatt asztalra varázsolható
leves...hétköznapi finomság.
Hozzávalók:
-2 nagy méretű krumpli
-4 közepes méretű sárgarépa
-2 közepes méretű petrezselyemgyökér
-2 nagyobb fej vöröshagyma
-4 nagy gerezd fokhagyma
-só
-frissen darált bors
-1 ek csemege fűszerpaprika
-1 doboz (4 kapszli) Knorr zöldség levesalap
-2 nagy ek tejföl, vagy 2 dl tejszín, kinek mi tetszik jobban
-olaj

A burkolatától megfosztott vöröshagymát
viszonylag kicsire összevágom és kevés
olajon dinsztelni kezdem.
Ha már szép áttetsző, hozzávágom a
fokhagymát is, amivel pár percig párolom.
Ezután mehet a fazékba minden zöldség,
amit csak szeretünk, ezeket is elég nagyobb
darabokra aprítani, hiszen a botmixert
fogom a végén beleengedni a levesbe.
Mehetnek a fűszerek is a zöldségekre és
felöntöm annyi vízzel, amennyi
jó bőven ellepi az egészet.

Ha minden puhára főtt, mehet a fazékba
a botmixer -a levesünk sűrűségét is ilyenkor
tudjuk beállítani, ki sűrűbben, ki hígabban
szereti ezeket a fajta leveseket-, ha pedig szép,
homogén a levesünk, belekanalazok egy kis
tejfölt és 1-2 perc főzés után le is veszem
a főzőlapról.
Körülbelül 3 liter leves lett.

 Hozzá készíthetünk
vagy

amit jobban szeretünk, de kínálhatjuk magokkal is,
úgy is rendkívül finom.
Nagyon gyorsan van kész, nagyon finom
és szinte bármilyen zöldségből elkészíthetjük,
amit csak szeretünk.

2025. január 12., vasárnap

Téli minestrone

Szoktam mondani, hogy hasonló idő van,
mint nyáron, csak most nincs olyan meleg.
Na, pont az ilyen idő az, amikortól el lehet
kezdeni ezeknek a tartalmas, melengető
leveseknek az elkészítését.
Hozzávalók:
-2 pici-, vagy egy fél közepes fej kelkáposzta 
-2 nagyobb fej vöröshagyma
-4 db közepes méretű sárgarépa
-4 szál szárzeller 
-4 gerezd fokhagyma
-2 szál póréhagyma 
-2 db közepes méretű petrezselyemgyökér
-2 konzerv paradicsomos bab
-só
-frissen darált bors 
-pár szál friss kakukkfű, vagy 1 tk szárított
-csemege fűszerpaprika (hogy szebb színe legyen a levesnek)
-olívaolaj 
-vaj
 
A zöldségeket előkészítem, megtisztítom és mosom.

Az egészet kezdem a
elkészítésével, ez ugyanis az Olaszok
szentháromsága, már ami a zöldségalapot
jelenti.
A vöröshagymát kis kockára vágom
és olívaolaj + vaj keverékén, sóval, borssal,
dinsztelni kezdem. Ha kezd opálosodni,
mehet hozzá a vékonyra szeletelt fokhagyma,
valamint a szintén kis kockára összevágott
szárzeller, sárgarépa,
majd szépen, sorban a felkarikázott póréhagyma
(ennek mindig csak a fehér részét használjuk fel),
a felkarikázott petrezselyemgyökér és a
nagyobb darabokra összevágott kelkáposzta
...nem is fő szét és szebb is lesz így az elkészült
ételben.
Annyi vízzel öntöm fel, amennyi éppen kényelmesen
lepi el a zöldségalapot, ugyanis ez egy sűrű leves,
tészta nélkül.
Nagyjából 5 liternyi lesz ezekből a kész leves.
Mivel ez egy téli változata a levesnek, kerül
a levesbe bab is, mégpedig paradicsomos
lében eltett, konzerv.
A leves nagyon gyorsan van készen, azt tegyünk
bele, amit csak szeretünk és fogyasszuk jó ízűen.
Rendkívül finom őszi-téli leves.

2025. január 2., csütörtök

Bécsi burgonyasaláta

...újra
Hozzávalók:
-1 kg krumplihoz
-1 nagyobb fej lilahagyma
-2 dl zöldség alaplé (Knorr, kapszlis, szívesen :)
-1 dl a krumpli főzővizéből
-1 dl olaj
-2 ek jó fajta mustár (magos, vagy sima)
-2 tk étkezési keményítő
-2 ek almaecet
-só
-frissen darált feketebors
 
A krumplit vagy héjában főzöm meg és
kihűlés után fosztom meg a burkolatától,
vagy fordítva -ahogy most-, megpucolom,
kb. 0,5 cm-esre felkarikázom és sós vízben
megfőzöm.

Közben a héjától megfosztott lilahagymát
kis kockára összevágom, sózom és rákerül
az almaecet, amivel állni hagyom addig,
amíg megfő a krumpli és elkészítem a
dresszinget.
 
2 dl vízben 1 kapszli tartalmát oldódásig
főzöm, ebbe keverem az olajat, a mustárt,
majd a megfőtt krumpli levéből 1 dl-t
és ha hűlt egy picit, az étkezési keményítőt.
A krumpliról leöntöm a vizet (minél kevésbé
törjön), rétegezve tálba rakom az ecetes
hagymával, majd ráöntöm a dresszinget
-nem keverem, csak egy kicsit
összemozgatom.
Hozzá most is rántott hús készült
-rendkívül finom kiegészítő lett.

2025. január 1., szerda

Borscsleves káposztás piroggal

"Nyikanor Ivanovics töltött magának
egy kupica vodkát, megitta, másodikkal
is töltött, azt is kihörpintette, felnyársalt
a villájára három falat heringet
-és abban a pillanatban csengettek.
Pelageja Antonovna éppen a gőzölgő
fazekat hozta be a konyhából, amelyre
elég volt egyetlen pillantást vetnie,
és az ember máris kitalálta, hogy a forró
borscsleves alján a világ legpompásabb
ínyencfalatja rejtőzik: egy velőscsont..."
Mihail Bulgakov - A Mester és Margarita
 
Ígéretet tettem a Királylánynak, hogy
mivel most elég hosszú időt töltünk itthon,
mindenképpen el fogom neki készíteni
ezt a levest, amit most rendhagyó módon a
KORHELYLEVES
helyett készítettem el
(hátha lesznek pozitív változások az idén 😅).
 
Ja, készült meglepetés is ám a leves mellé,

Hozzávalók (8 literes fazékhoz):
-4-5 szép darab marha velőscsont
-4 db babérlevél
-só
 
-4 kapszli Knorr házias marha levesalap (arról nem volt szó, hogy komplett napig fogom most főzni a levest😉)
-1 közepes fejes káposzta fele (2-3 nagy maréknyi)
-4 db cékla, vagy jelen esetben 1 kis vödrös szeletelt cékla savanyúság, a levével együtt
-4 közepes krumpli
-4 közepes sárgarépa
-4 közepes petrezselyemgyökér
-1 csokor friss kapor
-2 közepes fej vöröshagyma
-4 gerezd fokhagyma
-0,5 liter Passata
-só
-frissen őrölt feketebors
-1 ek 20 %-os ecet (ecetes cékla esetében nem kell pluszban)
-2 ek cukor
-2 nagy kanál zsír
 
-tejföl (a tálaláshoz, ez opcionális)
 
Az egész műveletet most a velőscsont főzésével
kezdem (babérlevéllel és kevés sóval), ennek ugyanis
több időt ajánlott szentelni (összesen majd vagy 2 órát),
hogy a csontból alaposan kifőjön minden finomság,
...az egész további viszont elég gyorsan lesz készen.
Amíg a csont fő, előkészítem a zöldségeket.
V gyaluval fogom majdnem az összes zöldséget
feldarabolni (krumpli, sárgarépa, petrezselyemgyökér),
mégpedig a vékonyabb Julienne szeletelő betéttel.
A vöröshagymát vékony félfőre-, a fejeskáposztát
szintén minél vékonyabbra szeletelem (2 -3 mm),
a céklát -mivel ez készen van- késsel vágom vékonyra.
Kevés zsiradékon dinsztelni teszem a hagymát,
ha már áttetsző, belenyomom a fokhagymát, erre
az alapra kerülnek a felszeletelt zöldségek és
egy kicsit összesütöm, párolom az egészet.
Ha ezzel is megvagyok és a csontlé is főtt eleget,
akkor összeöntöm az egészet, belekerül a Passata,
a cékla savanyúság leve, só, bors, cukor, vizet
öntök még hozzá és készre főzöm a levest.
A legvégén hozzáadom az összevágott a friss kaprot.
Azt hiszem, hogy életem legfinomabb
borscslevesét főztem meg most.
 Egy kis okosság:
A borscs a szláv országokban és Közép-Európában,
főképp Ukrajnában, Oroszországban, Litvániában,
Lengyelországban népszerű, a legtöbb esetben céklából
készült leves. A felsorolt országokon kívül más nemzetek
konyhájának is részét képezi, bár hagyományosan
ukrán eredetűnek tartják.
2022-ben az UNESCO az ukrán borscsot felvette
a szellemi kulturális örökség listájára.
A szláv nyelvek etimológiai szótárai szerint a борщ (borscs)
szó eredetileg a борщевик (borscsevik) elnevezésű növény,
a medvetalp (latinul Heracleum) nevéből származik;
ennek a leveleit használták az ételhez korábban.
A borscs az orosz konyha legősibb rétegéhez tartozik,
eredete a Kijevi Rusz koráig nyúlik vissza.
Rendkívül sok változatban készítik és mind a mai napig
egyike a legkedveltebb ételnek Oroszországban.
 

Pirog, pirozsok, pierogi, barátfüle, empanada

...édes káposztával töltve
 
Ezek a töltött batyuk most BORSCSLEVES 
mellé készültek, régen készültem már rá,
meglett.
Hozzávalók:
-2 csomag kész pizzatészta (kifejezetten a gyorsaság miatt)
-fél fej édes káposzta
-2 ek zsír
-só
-frissen darált bors
-2 ek cukor
 
-1 egész tojás

Nem csinálok titkot belőle, hogy az év első
napján minél gyorsabban elkészülő ételeket
szeretek a családnak kínálni...a hozzá készülő
levest így is pont elég idő volt elkészíteni.

Tehát dolog nagyjából csak a káposztával van,
ezt lereszelem és serpenyőben, sóval, borssal,
cukorral, nagy hőn, gyakorta keverve pirulásig
sütöm, majd egy kicsit kiteszem a hidegre.
Ekkor elég a sütőt előmelegíteni, légkeverésnél
200 fokra, alsó-felső sütésnél 220 fokra.

A hűtőből kivett tésztát kitekerem és 10 cm-es
szaggatóval kiszaggatom (22 db lett a 2 csomagból).
A tészta korongokat a kezembe veszem, így töltöm
meg őket 1-1 teáskanálnyi töltelékkel, majd
kettéhajtom és egy villával lezárom a szélét.
Az egész tojást felverem és a batyukat lekenem.
Nagyjából 10-12 perc sütés kell, ha ezzel a
tésztával készül.
Nagyon finom lett.
😊

Füstölt lazacos, kaviáros falatkák

Ezennel a 2025-ös évünket itt is
megnyitom és mint azt már tudhatjátok,
nem maradhat el az apró szemű,
szerencsét hozó étel az év első napján.
Hozzávalók:
-egy szép darabka füstölt lazac
-1 üveg kaviár (nem Beluga, csak sima, földi halandóknak való😄)
-1 csokor friss kapor
-kész vajas kosárka 
-citrom
továbbá
-majonéz
-Noszlopi fokhagymakrém (nekem leginkább ez jött be)

A lazacot megvehetjük így, egy
egész darabban, vagy vékony szeletekre
vágva, vákumcsomagolásban is.

A kaviárból általában pirosat és feketét
is veszek, a szebb látvány miatt, most
csak fekete került rá.
A kapor mindenképpen friss legyen,
mással nem szép és nem is finom.

A kosárka jelen esetben nem saját készítésű,
az egyik nagy -madaras- áruházban
általában lehet ilyet kapni és akkor
(főleg ünnepek előtt) betárazok belőle,
csak mert egészen sokáig eláll.

Az alap kence pedig simán csak egy kis
fokhagymakrém, majonézzel kikeverve.
 
És akkor a recept, vagy inkább leírás:
a kosárkákba egy-egy kávéskanálnyi
fokhagymás majonéz kerül, erre hajtogatom
a nagyon vékony szelet lazacot, rá a
kaviár, erre pedig a friss kapor.
 
Tálaláshoz egy külön tálkába citrom szeleteket
rakok, ezt már mindenki magának csepegteti rá.
Boldog új esztendőt kívánok
minden kedves Olvasómnak!

2024. december 31., kedd

Óévbúcsúztató

Minden régi és új Olvasómnak
boldogságban, békességben,
 szeretetben, egészségben,
sikerekben és nyugalomban
gazdag új évet kívánok!
Adjon Isten minden szépet,
irigyeknek békességet,
adjon Isten minden jót,
hazug szájba igaz szót.
 
Hontalannak menedéket,
éhezőnek eleséget,
tollat író kezébe,
pulyát asszony ölébe.

Legényeknek feleséget,
szegényeknek nyereséget,
áfonyát a havasra,
pisztrángot a patakba.

Istenhitet a pogánynak,
hű szeretőt a leánynak,
szép időben jó vetést,
szomorúknak feledést.

Sarkvidékre hideg telet,
az árváknak jó kenyeret,
fegyvereknek nyugalmat,
szelíd szónak hatalmat.

Betegeknek egészséget,
fuldoklóknak reménységet,
vitorlának jó szelet,
napfényből is eleget.

Jó lövést az ordasokra,
nyíló ajtót vaskapukra,
vándoroknak fogadót,
Isten adjon minden jót.

2024. december 27., péntek

Thai currys, kókuszos csirke

Nem titkolt szándékom, hogy a jelenlegi
recept pont annyira legyen gyorsan elkészíthető,
amennyi időt az elmúlt pár nap után képesek
vagyunk még a konyhában eltölteni,
és ha éppen nem karácsony után vagyunk,
hanem egy sima hétköznap este szeretnénk
gyors vacsorát a családunk elé varázsolni,
ez a recept akkor is tökéletes megoldás lehet.
Hozzávalók:
-80 dkg csirkemellfiléhez
-kevés olaj 
-só
-kevés frissen darált bors
-1 üveg Ben's Original Thai curry szósz
-1 kókusztej konzerv (400 ml)

-2-3 csomag Ben's Original jázmin rizs
 
Tehát a csirkemellfilét lemosom
(soha nem hagyom ki) és először vastagabb
csíkokra, majd vékonyabb szeletekre vágom.
Egy nagyobb serpenyőbe kevés olajat öntök,
erre kerül a hús, amit viszonylag nagy hőn,
fehéredésig sütök.
Ha alacsony hőn történik mindez, akkor a hús
nem sülni fog, hanem párolódni.
Ha szépen átsült a hús, akkor sózom, borsozom,
ráöntöm a Thai curry szószt, valamint a kókusztej
konzervet és így főzöm össze az egészet
-gyorsan lesz kész.
Amíg a hús elkészül, sós vízben megfőzöm
a rizst.
Tálra szedve tálalom.

2024. december 25., szerda

Katalán krém

Spanyol finomság következik, amely
az ellentétek egyik legjobb keveréke.
A krém lágy, mint a selyem, a rajta lévő
olvasztott karamella pedig roppan.
Elég jól hangzik, nem!?
Hozzávalók 8 db kistálkához:
-10 db tojássárgája
-2 liter tej
-2 db citrom, vagy 2 db narancs (amelyiket jobban szeretjük)
-5 dkg étkezési keményítő
-20 dkg kristály cukor
-2 fahéj rúd
-1 vanília rúd

+8 tk kristálycukor

A citromot, vagy narancsot alaposan megmosom
és a lehető legvékonyabban lehámozom a
héját...a fehér része ne kerüljön bele, mert az
keserű.

Ennél a receptnél nincs szükség a tojások
fehérjére, de ki ne dobjuk, használjuk fel
máshoz!
A tojások sárgáját a keményítővel, egy
habverő segítségével alaposan elkeverem.

A tejet egy serpenyőbe öntöm és a cukorral,
fahéjjal, kettévágott vanília rúddal, a citrom-,
vagy narancshéjjal együtt felforralom, majd
rögtön át is szűröm egy másik serpenyőbe.

A tojássárgás keveréket beleöntöm a tejbe
és folyamatos keverés közben, alacsony hőn,
hogy le ne égjen, sűrűsödésig
főzöm.

Ha ezzel is megvagyok, hőálló tálkákba
adagolom és kihűtöm.

Tálalás előtt közvetlenül mindegyik tálka
krémre 1-1 tk cukrot szórok és zsebsárkánnyal
ráolvasztom, karamellizálom (ez se égjen
meg, mert keserű lesz).
Egy nagyon finom vacsora kitűnő
lezárása lehet.
 

2024. december 21., szombat

Forralt bor

Három nap van karácsonyig és még
jó pár tennivaló, így a Királylány
egyedül vállalta be, hogy a fenyőfa
karácsonyfává lényegüljön át, én
pedig hálából ezzel kedveskedtem
Neki...na és magamnak, mint
ötletgazdának.
Hozzávalók 2 főre:
-2,5 dl nagyon finom bor (most Merlot)
-2,5 dl víz
-egy narancs héja
-egy fél narancs leve
-2 ek aranybarna nádcukor
-6 szem szegfűszeg
-2 db csillagánizs
-2 kandiscukor pálcika
A bort melegedni teszem a vízzel,
a narancs vékonyan levágott héjával,
a levével, a cukorral és a fűszerekkel
együtt. Ha forraljuk, akkor el tudjuk
főzni belőle az alkoholt, ha csak
melegítjük, akkor marad benne.
Természetesen a víz nem kötelező
bele, de még így is ütős a kész
italunk.
A narancshéjtól és levétől, valamint
a csillagánizstól lesz igazán karácsonyi
a forralt bor, a kandiscukor pálca
pedig az egésznek a megkoronázása
...most már igazán kezdődik.

2024. december 9., hétfő

Koreai salátás szendvics

...más néven gilgeori toast,
ami egy koreai, rendkívül
finom street food étel
Hozzávalók:
-4 db közepes méretű krumpli (3 mm-esre szeletelve, majd gyufaszál méretűre vágva)
-2 db közepes sárgarépa (3 mm-esre szeletelve, majd gyufaszál méretűre vágva)
-1 pici fej új káposzta maximum fele (nagyjából 2 maréknyi), vékonyra (2 mm) szeletelve (vagy jégsaláta, azzal is rendkívül finom)
-1 fej fehér hagyma, vékonyra (1 mm) szeletelve (ez gyengébb, mint a vöröshagyma)
-4 db közepes savanyú uborka (3 mm-esre szeletelve, majd gyufaszál méretűre vágva)
-4 db főtt tojás, tojásszeletelővel oda-vissza darabolva
-só
-bors
-2 nagyobb csípésnyi cukor
-1 ek ketchup
-4 ek majonéz
-4-6 db édes hamburger zsemle, vagy valamilyen sima zsemle (nekem ez utóbbi jobban bejön ehhez)
 
A vékony Julienne-re vágott krumplit és sárgarépát
annyi enyhén sós vízben teszem fel főni, amennyi pont
ellepi, nem többre, mint 5 perc, majd leszűröm
és teljesen kihűtöm.
Nem kell, hogy szétmenjen.
A gyalult káposztát és a gyalult hagymát nagyon
enyhén besózom, állni hagyom, közben
többször átforgatom.
Ha káposzta helyett jégsalátával készítjük, akkor
ez a lépés kimarad.
Ha minden előkészülettel megvagyunk, akkor az
egészet alaposan összekeverem és a zsemlékbe töltöm.
És bár ezt a szendvicset Koreában
kifejezetten édes zsemlébe töltve eszik,
nekem valamilyen sima zsemlével,
vagy kiflivel jobban ízlik.

2024. november 24., vasárnap

Grízgaluskaleves

 
Hozzávalók a grízgaluskához:
-2 egész tojáshoz
-6 ek búzadara (gríz), se nem lapos, se nem púpos
-só
-1 kk sütőpor 

-szárnyas aprólék, most csirkeláb (a kaparó) és pulykanyak
-sárgarépa
-petrezselyemgyökér
-karfiol
-kelkáposzta
-vöröshagyma
-olaj
-csemege paprika
-frissen darált fekete bors

Az egész tojásokat habosra verem,
kanalanként hozzáadom a búzadarát,
a sót, legvégül a sütőport, majd az
egészet állni hagyom legalább egy
óráig.
Ha a masszánk a pihentetés után túl sűrű
lenne, egy kevéske vízzel lehet hígítani
...de nem lesz az.
Addig is főni teszem a szárnyas aprólékot,
ennek is idő kell.
Ha ezek már érezhetően puhulnak (belemegy a kés),
akkor kerülnek a levesbe a feldarabolt zöldségek
-a petrezselyemgyökér és sárgarépa karikázva,
a kelkáposzta félbe, majd cikkekre vágva a
torzsánál és a karfiol, nagy rózsákra szedve.
 
Egy nagy fej vöröshagymát félbe, majd szálasra
vágok, ezt egy kevés olajon dinsztelni teszem,
ha puha, egy teáskanálnyi csemege paprikát
hozzákeverek és a leveshez öntöm.
Ha minden megfőtt, kiszedem a kelkáposztát
és a karfiolt, hogy ne törjenek össze és ekkor
szaggatom a levesbe a grízgaluskát, most
teáskanállal, így is elég szép nagy galuskák
lesznek.
Jó közepes hőn kerülnek bele a fazékba főni,
ezeket a méretűeket 10 percig főzöm és csak
5 perc fövés után fordítom át őket, így már nem
törnek össze.
A végén minden kiszedett zöldséget visszapakolok
a levesbe és lehet is tálalni.
 

2024. november 23., szombat

Hygge

ejtsd: hűge
"A hygge a védettség, a melegség, a
meghittség, a közösség és a derű érzése.
A szó norvég eredetű és jóllétet jelent. 
A dánok ezt már évszázadokkal ezelőtt a
kultúrájuk és hagyományaik részévé tették.
A hygge nem egy lakberendezési, vagy egy
főzési stílus, hanem életérzés.
Az ember élvezi az együttlétet a barátaival,
vagy a családjával, de akár egyedül is jól
érezheti magát.
A stressz és a világ fájdalma kívül reked.
A hygge-időben nem beszélnek a politikáról,
a szociális problémákról, vagy gondokról.
Elsősorban jól érzik magukat!
És ezt megtehetjük egy pohár kakaó mellett,
vidám beszélgetés, vagy játék közben, vagy
ha könyvet olvasunk, vagy egyszerűen csak
meggyújtunk egy gyertyát.
A főzés és az evés is jelenthet hyggét.
Egy étel elkészítése egyedül, vagy barátokkal
a legtöbb embernek kikapcsolódást jelent
a hétköznapokból.
Egy kedves emberekkel töltött közös étkezés
gondoskodik róla, hogy biztonságban érezzük
magunkat.
Már az étel illata is a melegség és a meghittség
érzetét keltheti, főleg, ha emlékeket idéz fel."
Egy hangyányi részlet az egyik kedvenc
könyvemből,
Michaela Lühr Hygge szakácskönyv
Receptek és történetek Dániából
című szépségéből.