2013. szeptember 11., szerda

Balzsamecettel és rozmaringgal sült lilahagyma

Tökéletes őszi estékre, amikor esténként már jólesik egy kis meleg 
a sütőből, s a konyhazugba bekuckózva ráérősen falatozgathatunk.
Szeretjük ezeket az estéket!    : )
Hozzávalók:
-1 kg lila hagymához
-2 tk tengeri só
-1,5 dl olívaolaj
-darált bors
-6 ek balzsamecet
-pár ág friss rozmaring
-1-2 rúd friss paillasse
A sütőt 200 fokra előmelegítem.
Megpucolom a hagymát és négy felé vágom,
tűzálló edénybe pakolom, sózom, borsozom;
a rozmaringot szálakra szedem, a hagymára szórom,
ráöntöm az olajat, a balzsamecetet és 30-40 percre 
a sütőbe teszem, légkeveréssel-
legalább egyszer forgassuk át!
A lila hagyma teljesen puhára sül és szinte édes lesz; 
a balzsamecet sűrű sziruppá alakul közben, az olívaolaj pedig 
gyönyörű fényesre vonja be az akkor már egészen sötétlila csodákat.
Mivel nálunk a paillasse, vagy a ciabatta  a nagy kedvenc,
a még forró sült hagymát azzal tálalom.
És bár előételnek számít, esti-borozgatós, 
baráti-beszélgetős harapnivalónak is kiváló!

2 megjegyzés:

  1. Istenem, ezek a fotók... csorog megint a nyálam! :) Nagyon átjön a képeken, hogy mennyire finom, és az egész bejegyzés olyan hangulatos, teljesen magával ragadott! :)))

    VálaszTörlés