Bár a klasszikus carpaccio hajszálvékonyra szeletelt, nyers
bélszínből készül,
amelyet olívaolajjal és citromlével locsolnak meg,
tetejére pedig parmezán kerül,
ma már ugyanezzel a névvel jelölnek mindent, ami
vékonyra van szeletelve
(lazac-, tonhal-, gomba-, édeskömény, cukkini, stb.).
Hozzávalók:-2 db kígyóuborka
-2 db cukkini-vékony, fiatal
-1 fej jégsaláta
-1 db lime leve
-1 dl olívaolaj
-1 dl fehér balzsamecet
-10-15 tekerésnyi tengeri só
-20 tekerés fekete-, vagy színes bors
Zöld-ség-ek ; )
Az uborkát és a cukkinit külön-külön legyalulom;
a fél lime levét, a fele-fele olajat, sót, borsot, ecetet összekeverem,
ráöntöm a cukkinire- így hagyom állni fél órát.
a fél lime levét, a fele-fele olajat, sót, borsot, ecetet összekeverem,
ráöntöm a cukkinire- így hagyom állni fél órát.
felvágom a salátát, tálba teszem, a tetejére pakolom az uborkát, a marinált cukkinit,
majd az egészet megöntözöm a marináddal.
Sült kacsa mellé kínálom.
Sült kacsa mellé kínálom.
A marinírozáshoz használt páclevet marinádnak nevezzük.
Marinírozás: sós, ecetes, hagymás lében húsok, halak ízesítése, érlelése.
A magyar konyhában inkább csak a marinált (marinírozott) rántott hal
és a hagymás hering ismertebb.
Marinírozni szokták még a főtt borjút, bárányt, marha- és sertésnyelvet,
ökörszájat, kemény tojást.
A cseh és szlovák konyha kitűnő készítményei a marinált
szafaládé,
krinolin, virsli és párizsi. Ezek mindegyike kitűnő
hidegkonyhai
készítmény, sör- és borkorcsolya.
Nálad mindig tanulok valamit, a salátádat pedig nagyon szívesen megkóstolnám! :)
VálaszTörlésÉn pedig a Te gyönyörű hagymás virslisalátádat! :)
TörlésJuj, ez annyira, annyira:) Tegnap kóstoltam egy másféle isteni carpaccio-t a főnököm jóvoltából, de ez felülmúlja:)
VálaszTörlésÉs erre még a levendulás lekvárt (molyirtósat :) nem kedvelő Kolleginám is azt mondta, hogy finom. :D :D :D
Törlés