Oldalak

2013. január 19., szombat

Gánica, zsámiska, puliszka, ganca, cinke, dödölle, málé...

Ismét mennyi különleges
elnevezése egy fajta ételnek.
Többek között ezért is ennyire
szép ez a magyar nyelv.

Ma igen nagy meglepetésben volt részem
és nem is áll szándékomban elvinni a pálmát.
A férjem Keresztszüleihez ugrottam be és nem engedtek
el, amíg meg nem kóstoltam a káposztás cinkét.
A vége az lett a történetnek, hogy kétszer szedtem belőle,
Keresztanyánk még itthonra is pakolt egy jó adagot
és ráadásként a natúr változatból is
(gyerekkorom nagy kedvencéből) egy edénnyel.
Olyan örömöm van azóta is- már egy-egy adagot azóta is ettem-
és annyi szép emlék idéződött fel bennem,
hogy le kellett ezt is írnom.
Ha a Gyermekfejű egyszer nagylány lesz, tudnia kell,
hogy milyen egyszerű hozzávalókból lehet mennyei
eledeleket varázsolni az asztalra.
Íme, a két remekmű:
Még melegen, de jéghideg tejjel.
Ehhez a kukoricadarát sós vízben kell megfőzni, egy főre
1 csésze dara, ehhez 4 csésze víz, folyamatosan keverve,
hogy ne legyen csomós és hogy ne legyenek égési sérüléseink.
A főzési idő annak függvényében változik, milyenre van
őrölve a dara-15-20 perc. Melegen és hidegen is kiváló.
A cinke, még forrón.
Ennél pedig a megfőtt darát jénaiba/tepsibe kell rétegezni
párolt, savanyú káposztával.
Sütőben rá is lehet pirítani a tetejére.
A harmadik adagra frissen őrölt borsot daráltam
-nekem már teljesen jó a napom.
Köszönet a Szakácsnénak!
😊
"A ganca (gánica, chamulya) egy kukoricakása étel. Létezik édes és sós (hagymás) változata. Készülhet burgonyából, kukorica-, vagy árpalisztből. Sűrű főzelék jellegűre főzik, túróval, vagy pirított hagymával tálalják, néhol hagymás olajba mártott evőkanállal galuskákat szaggatnak tepsibe és sütőben megpirítják. Ízesíthető:túróval, tejföllel, káposztával, íróval, tepertővel, mákkal vagy lekvárral. Eredetileg hajdinából készült. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, ganca, keményebb sült változata a görhe, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Az elkészítési módja nagyon egyszerű: a kukoricalisztet sós vízben vagy tejben megfőzik. A víz vagy tej mennyiségétől függően a puliszka kemény, félkemény vagy híg lesz. Ehető köretként (az erdélyi magyarok például csirkepaprikás mellé, a románok töltött káposzta mellé), juhtúróval rétegesen összerakva, tehéntúróval vagy tejföllel ízesítve." 

1 megjegyzés:

  1. Imádom!! Leginkább tejjel, de a káposztáson kívül minden változtban....azt is csak azért nem mondhatom, hogy szeretem, mivel még nem kóstoltam! :)

    VálaszTörlés