2013. január 19., szombat

Gánica, zsámiska, puliszka, ganca, cinke, dödölle, málé...

Ismét mennyi különleges elnevezése egy fajta ételnek! Többek között ezért is ennyire szép ez a magyar nyelv!
"A ganca (gánica, chamulya) egy kukoricakása étel. Létezik édes és sós (hagymás) változata. Készülhet burgonyából, kukorica-, vagy árpalisztből. Sűrű főzelék jellegűre főzik, túróval, vagy pirított hagymával tálalják, néhol hagymás olajba mártott evőkanállal galuskákat szaggatnak tepsibe és sütőben megpirítják. Ízesíthető:túróval, tejföllel, káposztával, íróval, tepertővel, mákkal vagy lekvárral. Eredetileg hajdinából készült. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, ganca, keményebb sült változata a görhe, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Az elkészítési módja nagyon egyszerű: a kukoricalisztet sós vízben vagy tejben megfőzik. A víz vagy tej mennyiségétől függően a puliszka kemény, félkemény vagy híg lesz. Ehető köretként (az erdélyi magyarok például csirkepaprikás mellé, a románok töltött káposzta mellé), juhtúróval rétegesen összerakva, tehéntúróval vagy tejföllel ízesítve."
Ma igen nagy meglepetésben volt részem-és nem is áll szándékomban elvinni a pálmát-; a férjem Keresztszüleihez ugrottam be és nem engedtek el, míg meg nem kóstoltam a 'káposztás cinkét'. A vége az lett a történetnek, hogy kétszer szedtem belőle, Keresztanyánk még itthonra is pakolt egy jó adagot és ráadásként a natúr 'változatból' is (gyerekkorom nagy kedvencéből) egy edénnyel. Olyan örömöm van azóta is- már egy-egy adagot azóta is ettem- és annyi szép emlék idéződött fel bennem, hogy le kellett ezt is írnom. Ha a gyermek-fejű egyszer nagylány lesz, tudnia kell, hogy milyen egyszerű hozzávalókból lehet mennyei eledeleket varázsolni az asztalra! Íme, a két remekmű:
Még melegen, de jéghideg tejjel.
Ehhez a kukoricadarát sós vízben kell megfőzni-egy főre 1 csésze dara, ehhez 4 csésze víz-, folyamatosan keverve, hogy ne legyen csomós és hogy ne legyenek égési sérüléseink :) A főzési idő annak függvényében változik, milyenre van őrölve a dara-15-20 perc. Melegen és hidegen is kiváló!
A 'cinke', még forrón.
Ennél pedig a megfőtt darát jénaiba/tepsibe kell rétegezni párolt, savanyú káposztával. Sütőben rá is lehet pirítani a tetejére!  
A harmadik adagra frissen őrölt borsot daráltam-nekem már teljesen jó a napom! 
Köszönet a Szakácsnénak!!!

1 megjegyzés:

  1. Imádom!! Leginkább tejjel, de a káposztáson kívül minden változtban....azt is csak azért nem mondhatom, hogy szeretem, mivel még nem kóstoltam! :)

    VálaszTörlés