2013. január 28., hétfő

Omlós,vajas tészta-alaprecept

-25 dkg finom-, vagy süteményliszthez
-csipet só
-15 dkg hideg vaj
-8 ek. hideg víz szükséges.
A lisztet a sóval tálba szitálom; 2-es fokozaton keverni kezdem;
ehhez kerül a kis kockára vágott vaj-pár perc alatt elkezdi 'felvenni' a vaj a lisztet, ekkor adagolom kanalanként hozzá a hideg vizet.
Innen már csak 1 perc és kész a tészta. Deszkára borítom, kicsit formázom és az 1/3-ad részét levágom (vagy a 2/3-ad részét :) -szobahőmérsékleten pihen egy fél órát, utána hűtőben szintén egy felet.
A sütőformában nyújtom ki, amit előtte vékonyan kizsíroztam; az alját pár helyen megszurkálom.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, légkeveréssel, súlyozva, 15 percig elősütöm.   
(Pite súly házilag bejegyzésemben is olvasható róla.)
Innentől kezdve szinte bármivel tölthetjük.
Ez a mennyiség elég egy 24 cm-es tortaforma aljához, vagy egy piteformához úgy, hogy a harmadát különvéve rácsot, vagy mintát készíthetünk a tetejére.
A tészta gyorsan elkészül, még a kezünket sem kell bepiszkolnunk; egyaránt jó édes- és sós süteményhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése