Oldalak

2013. január 18., péntek

Madártej

Mindig is a kedvenc édességeim közé tartozott!
Az anyukám kicsi koromban gyakran készítette
-mert gyakran kértem :)
(és az sem volt ilyenkor utolsó,
hogy 1 tojás sárgáját mindig kikavart nekem
egy kis cukorral-elképzelni nem tudtam
akkor finomabb nyalánkságot ettől!)!
Életmentő szerepét mégis akkor ismertem
fel igazán, amikor a Királylány megszületett
és a kórházi koszton tengődve,
a Férjem Keresztanyja ezzel lepett meg
-sűrű volt, édes, vaníliás
és olyan, mint a bársony.
Telitalálat!!!
Azóta is életmentő madártejnek hívom! :D
Most meg  a Királylány rágja már
hetek óta a fülemet, hogy ilyet szeretne enni;
csakhogy karácsonykor örültem
-többek között én is-,
hogy nem pukkadtam ki, nem hogy
még ilyet is készítsek-,
most láttam jónak az időt az elkészítésére. :)
Hozzávalók:
-2 liter tejhez
-csipet só
-8 tojás
-20 dkg cukor
-2-3 ek. vaníliás cukor
-vanília rúd kikapart belseje
  (a megmaradt rudat daráljuk össze negyed kiló cukorral!!!)
-1 ek. ételsűrítő, vagy vanília puding
A tojások fehérjét 2 ek. cukorral kemény habbá verem fel;
1,5 liter tejet közben felforralok és közepes lángon
hagyom gyöngyözni (ki ne fusson);
ebbe evőkanállal hab-galuskákat szaggatok,
melyek mindkét oldalát megfőzöm, de ügyeljünk rá,
hogy fél-fél percnél ne főzzük tovább, mert lapos lesz!
Ne tegyünk egyszerre sokat a tejbe, mert nőni fog a térfogata!
Szűrőkanálba szedem a megfőtt habot, hogy lecsepegjen,
a végén az összegyűlt tejet visszaöntöm a többihez.
Innen folytatódik a történet: a sót, a maradék cukrot,
a vaníliát és/vagy vaníliás cukrot és a tojások sárgáját
fehéredésig keverem, a maradék tejhez öntöm,
összekeverem, majd folyamatos keverés mellett
(kézi habverővel) hozzáöntöm a forró tejhez
-így lehet elkerülni, hogy "rántottával" legyen tele a sodónk;
ha hígnak találjuk, a végén mehet bele 1 ek. sűrítőanyag
-nem kell több, mert hűlés közben tovább sűrűsödik még.
Ha jól dolgoztunk, csomómentes sodót kapunk.
A fotón lévő pohárnyi mennyiséget
úgy eszem forrón, ahogy kiszedtem,
miközben meglehetős nyugalommal írok! :)))
A nagyon frappáns tálalási mód ihletője Hankka volt,
a  http://hankka.blogspot.hu szerzője! :)


5 megjegyzés:

  1. Mi is nagyon szeretjük, és nálunk is "kötelező darab" baba születésekor a mamának! :) Örülök, hogy megtetszett a tálalás, nagyon dekoratív lett nálad is! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépen köszönöm! Tegnap este meg az ecetes virslisalátáddal szemeztem (erőteljesen),kénytelen leszek készíteni, nagyon szép az is!

    VálaszTörlés
  3. Szintén nagy kedvenc!! :) Én is ezt kértem anyóstól a fiam születésekor, de sajnos nem lett olyan, amilyenre én vágytam....de nem törtem le, amint hazajöttem a kórházból, gyártottam magamnak a nagyobbnál nagyobb adagokat, s nem volt ez másként a lánykám születésekor sem! Nagyon guszta lett a tied is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is tartott másfél napnál tovább. Nagyon szépek a gyermekeid!

      Törlés