"A farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. Első írásos jelentkezését 1283-ból, bajor-osztrák adatokból ismerjük. Magyarországon a farsang kialakulása a középkorra tehető, elsősorban német hatás eredményeként."
Citrom-, kékszőlő- és 'hősi'barack lekvárral. |
-0,5 kg sima-, vagy sütemény liszthez
-2 egész tojás
-5 ek porcukor
-50 g vaj-megolvasztva
-25 g élesztő
-2 dl tej-jó langyosan
-olaj-a sütéshez
-porcukor és
-lekvárok a tálaláshoz
Az élesztőt 1 ek. porcukorral és kevés tejjel felfuttatom;
a lisztet tálba szitálom, hozzáadom a többi hozzávalót
+az élesztős tejet és dagasztom 1-es fokozaton 10 percig,
majd pihen egy fél órát; 5 percig ismét dagasztom
és kelesztem még egy fél órát.
Ez az első lényeges tennivaló a tésztával kapcsolatban
-időt hagyni, hogy alaposan megkeljen!
Ha ez megvan, nyújtom, majd szaggatom,
de nem lisztes deszkán, hanem olajos nyújtólapon.
Lényegesen könnyebb és gyorsabb így dolgozni
a tésztával (és sokkal nehezebb fényképezni :).
Az egész tésztát szaggassuk ki, mert a sütés
nagyon gyorsan fog menni!
Ez mind a gyermek műve! |
1 perc fedő alatt az egyik oldal, fél perc a másik;
az olaj ne legyen forró, mert kívül a fánk megéghet,
míg belül sületlen marad.
A fedő azt a célt szolgálja, hogy nem engedi
eltávozni a forró levegőt, így az felhúzza a tésztát.
Ha ügyesen dolgoztunk, ilyen szép lesz a belseje.
0,5 kg lisztből, 5 cm-es szaggatóval 40 db fánk lett.
Csodaszépek ezek is!! Én nem babráltam a fedővel, és mégis feljöttek , persze ahány ház... :)
VálaszTörlésSzerintem a Nagyanyáink sem vacakoltak fedőkkel; más fajtáknál én sem szoktam-még fog jönni egy pár fajta februárig!
VálaszTörlésTürelmetlenül várom őket!! :) Az én nagyim, biztos, hogy nem tett rá sosem fedőt!:)
VálaszTörlés