A szerencsehozó szimbolika egyik jellegzetes étele a lencse.
A
már több, mint ötezer éve fogyasztott hüvelyest január elsején,
első
étkezésként kell enni.
Aki így tesz, annak az év során soha nem ürül ki a
pénztárcája.
Egyéb szemes termények is hasonlóan hoznak szerencsét: a
köles vagy a rizs.
Ausztriában hagyományos szilveszteri fogásnak számít
Ausztriában hagyományos szilveszteri fogásnak számít
a disznóorr
lencsesalátával-hozzá friss reszelt tormát
és tökmagolajos, fokhagymás, ecetes
lencsesalátát kínálnak.
A hagyományos, újévi lencseleves alkotóelemei általában a következőek:
-lencse-ezt semmi esetre se hagyjuk ki :) és rögtön rövidítsük is le
a főzési időt azzal, hogy tökéletesen megteszi a konzerv lencse is
(1 doboz); egyébként is, ki bír ilyenkor sokáig a tűzhely mellett állni?
a főzési időt azzal, hogy tökéletesen megteszi a konzerv lencse is
(1 doboz); egyébként is, ki bír ilyenkor sokáig a tűzhely mellett állni?
Mert hát valljuk be férfiasan nőiesen -bár nem nagyon iszok-,
ilyenkor még a lengő tollak ritmusára sem tudok
túl sok ügyes-bajos dolgot végiggondolni! :)))
-olaj, vagy zsírilyenkor még a lengő tollak ritmusára sem tudok
túl sok ügyes-bajos dolgot végiggondolni! :)))
-kis fej vöröshagyma, apróra
-egy kis füstölt hús
-1-2 szál répa
-1-2 db krumpli
-só, bors, ecet, pici cukor, 1 babérlevél, mustár
Attól függően, hogy sűrű, vagy hígabb levest szeretünk,
1,5-2 liter vízben főzzük össze a hozzávalókat;
a hagymát olajon megdinsztelem; mivel a füstölt árut és
a zöldségeket sem kell sokáig főzni, együtt teszem oda főni
a zöldségeket sem kell sokáig főzni, együtt teszem oda főni
-mindent kis kockára vágva, s ha puhák, beleöntöm
a lencsét és után ízesítem.
a lencsét és után ízesítem.
Elvileg mehetne rá egy vékony rántás, de én amiből lehet,
ki szoktam hagyni; szerintem ebből sem hiányzik.
És most jöjjön egy másik -a címben szereplő-,
nagyon gyorsan elkészíthető receptem;
egy picit más, egy picit különleges;
télen többször is főzök ilyet;
ez a kedvencünk a lencselevesek közül!
Hozzávalók:-40 dkg grillkolbász (mifelénk inkább parasztkolbász :)
-1 közepes fej hagyma
-2-3 gerezd fokhagyma
-0,5 (kis)fej kelkáposzta
-1 ek olaj
-1 szál répa
-0,5 csésze lencse - vagy 1 doboz lencsekonzerv
-1-1,5 liter húsleves
-1-2 ek vörösborecet (ha jobban szereti valaki, mustárt tegyen bele helyette)
-só, bors
-tejföl, vagy tejszín a tálaláshoz
A kolbászt karikára vágom, az olajon átpirítom és kiveszem az edényből
-majd a végén teszem vissza.
A hagymát apró kockára-, a fokhagymát karikára vágom
és megpárolom a visszamaradt zsiradékban.
Ezt felöntöm a levessel, belekerül a vékony csíkokra vágott kelkáposzta
(répa, kockára), roppanósra főzöm, ízesítem;
ráöntöm a lencsét és 1-2 percig összefőzöm az egészet.
Ha nyers lencsével dolgozunk, a kelkáposztával együtt tegyük fel főni.
Tálalásnál lehet hozzáadni tejfölt, vagy tejszínt.
4 főre elég ez az adag.
4 főre elég ez az adag.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése