Oldalak

2013. január 1., kedd

Lencseleves füstölt hússal és kelkáposztával

A szerencsehozó szimbolika egyik jellegzetes étele a lencse. 
A már több, mint ötezer éve fogyasztott hüvelyest január elsején, 
első étkezésként kell enni. 
Aki így tesz, annak az év során soha nem ürül ki a pénztárcája. 
Egyéb szemes termények is hasonlóan hoznak szerencsét: a köles vagy a rizs.
Ausztriában hagyományos szilveszteri fogásnak számít 
a disznóorr lencsesalátával-hozzá friss reszelt tormát 
és tökmagolajos, fokhagymás, ecetes lencsesalátát kínálnak. 
Szilveszterkor pezsgővel, más alkalmakkor sörrel öblítik le. 
A hagyományos, újévi lencseleves alkotóelemei általában a következőek:
-lencse-ezt semmi esetre se hagyjuk ki :) és rögtön rövidítsük is le
 a főzési időt azzal, hogy tökéletesen megteszi a konzerv lencse is
 (1 doboz); egyébként is, ki bír ilyenkor sokáig a tűzhely mellett állni?  
Mert hát valljuk be férfiasan nőiesen -bár nem nagyon iszok-,
ilyenkor még a lengő tollak ritmusára sem tudok
túl sok ügyes-bajos dolgot végiggondolni! :)))
-olaj, vagy zsír
-kis fej vöröshagyma, apróra
-egy kis füstölt hús
-1-2 szál répa
-1-2 db krumpli
-só, bors, ecet, pici cukor, 1 babérlevél, mustár
Attól függően, hogy sűrű, vagy hígabb levest szeretünk, 
1,5-2 liter vízben főzzük össze a hozzávalókat; 
a hagymát olajon megdinsztelem; mivel a füstölt árut és
a zöldségeket  sem kell sokáig főzni, együtt teszem oda főni
-mindent kis kockára vágva, s ha puhák, beleöntöm
a lencsét és után ízesítem. 
Elvileg mehetne rá egy vékony rántás, de én amiből lehet, 
ki szoktam hagyni; szerintem ebből sem hiányzik.
És most jöjjön egy másik -a címben szereplő-, 
nagyon gyorsan elkészíthető receptem; 
egy picit más, egy picit különleges; 
télen többször is főzök ilyet; 
ez a kedvencünk a lencselevesek közül!
Hozzávalók:
-40 dkg grillkolbász (mifelénk inkább parasztkolbász :)
-1 közepes fej hagyma
-2-3 gerezd fokhagyma
-0,5 (kis)fej kelkáposzta
-1 ek olaj
-1 szál répa
-0,5 csésze lencse - vagy 1 doboz lencsekonzerv
-1-1,5 liter húsleves
-1-2 ek vörösborecet (ha jobban szereti valaki, mustárt tegyen bele helyette)
-só, bors
-tejföl, vagy tejszín a tálaláshoz
A kolbászt karikára vágom, az olajon átpirítom és kiveszem az edényből
-majd a végén teszem vissza. 
A hagymát apró kockára-, a fokhagymát karikára vágom 
és megpárolom a visszamaradt zsiradékban. 
Ezt felöntöm a levessel, belekerül a vékony csíkokra vágott kelkáposzta 
(répa, kockára), roppanósra főzöm, ízesítem; 
ráöntöm a lencsét és 1-2 percig összefőzöm az egészet. 
Ha nyers lencsével dolgozunk, a kelkáposztával együtt tegyük fel főni. 
Tálalásnál lehet hozzáadni tejfölt, vagy tejszínt.
4 főre elég ez az adag.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése