Oldalak

2013. január 10., csütörtök

Csülökpörkölt

Hozzávalók:
-2 kg csülökhúshoz (tiszta súly)
-2-3 fej vöröshagyma
-5-6 gerezd fokhagyma 

-zsír (nem olaj) és az inkább legyen mangalicából
-só, bors, ételízesítő, őrölt kömény
-gulyáskrém és pirosarany-kell bele

A húst nagyobb darabokra vágom (úgyis összesül).
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát
zsíron megdinsztelem, fűszerezem, felöntöm
kevés vízzel és beleteszem a húst főni.
Félidő elteltével ízesítsük csak után!
Mostantól 2 óra türelem, várakozás, nyugalom,
kitartás, kavargatás-lassú tűznél
és miután majdnem puha a hús, jön egy
lényeges elem, de itt már nem szabad
elmenni a tűzhely mellől...
lesütni, felönteni pici vízzel, megint lesütni
(nagy vonalakban), így lesz nagyon puha,
omlós, tömény, zaftos.
 
Amikor én már rég' gyakorló háziasszony
voltam, az (unoka)Öcsém
vendéglátósnak tanult és minden nap
hazajött valami praktikával, új tudással,
amiket természetesen meg is osztott velem
(nagyon helyesen :) ...ez is egy ilyesfajta tudományom,
azóta is rendre hasznosítom.
Hozzá sós és köménymagos vízben megfőtt
krumplit tálalok,
+ savanyúságot (uborka salátát, savanyú káposztát,
almapaprikát, uborkát...bármi jöhet!
😊

1 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta !!
    Mindíg tanul az ember valamit! :) Nagyon finom lehet!! Nemhiába mondják: a türelem rózsát terem! :) Mennyire igaz!!

    VálaszTörlés