2013. január 10., csütörtök

Csülökpörkölt

Hozzávalók:
-2 kg csülökhúshoz (tiszta súly)
-2-3 fej vöröshagyma
-5-6 gerezd fokhagyma
-zsír (nem olaj) és az inkább legyen mangalicából
-só, bors, ételízesítő, őrölt kömény
-gulyáskrém és pirosarany-kell bele!
A húst nagyobb darabokra vágom (úgyis összesül); az apróra vágott hagymát
és fokhagymát zsíron megdinsztelem, fűszerezem, felöntöm kevés vízzel
és beleteszem a húst főni. Félidő elteltével ízesítsük csak után!
Mostantól 2 óra türelem, várakozás, nyugalom, kitartás, kavargatás-lassú tűznél;
és miután majdnem puha a hús, jön egy lényeges elem, de itt már nem szabad
elmenni a tűzhely mellől-lesütni, felönteni pici vízzel, megint lesütni
(nagy vonalakban), így lesz nagyon puha, omlós, tömény, zaftos.
Amikor én már 'régen' gyakorló háziasszony voltam, az (unoka)Öcsém
'vendéglátósnak' tanult és minden nap hazajött valami praktikával,
új tudással, amiket természetesen meg is osztott velem
(nagyon helyesen! :)-ez is egy ilyesfajta 'tudományom' ;
azóta is rendre hasznosítom.
Hozzá sós és köménymagos vízben megfőtt krumplit tálalok;
+ savanyúságot (uborka salátát, savanyú káposztát, almapaprikát, uborkát
-bármi jöhet! :)))


1 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta !!
    Mindíg tanul az ember valamit! :) Nagyon finom lehet!! Nemhiába mondják: a türelem rózsát terem! :) Mennyire igaz!!

    VálaszTörlés