2013. január 13., vasárnap

Farsangi fánk 2

A tészta receptje közzétéve a Farsangi fánk bejegyzésemnél;
ami más, az a szaggatás módja.
Pont így néztek ki a Nagymamám által kisütött fánkok.
Nagyok voltak, puhák, illatosak és 4-5 darab
elfogyasztása után pont úgy feküdtünk el,
mint Saint-Exupéry gyerekkori rajzán az óriáskígyó,
ami egy elefántot emészt éppen! :)))
Ő nem aprózta el holmiféle mütyürke méretű fánkokkal.
Bocsánat, ami a képemen is szerepel
-azok a kis gombóckák-
na, azok viszont kihagyhatatlanok voltak!
A LYUK! 
Vagyis, ami belőle kisül; ezeken harc ment,
ki tudja az utolsót is kihalászni a vajling aljáról!
Most sem lett volna ez másképp, ha történetesen
nem egyedül tartózkodom itthon
-tényleg csak egy párat akartam megkóstolni
(csak hogy nem sült -e túl :),
de (le)győzött a gombóc-had, mindet megettem!
És mivel a családom 2/3-a,
aki részesült volna gombócékból,
nem olvassa a blogomat, nem is tudja, miből maradt ki! :)))
Miután kiszaggatom (8-10 cm-es szaggatóval,
a lyukat pici pohárral), hagyom kelni még egy kicsit;
sütni ezt is közepes hőmérsékleten kell,
de ennek egy kicsivel több időre van szüksége, 
2 perc az egyik oldalon, 1 perc a másikon;
erre nem teszek fedőt.
Ha rakom az olajba, rendesen meghúzgálom a tésztát
-kell neki, mert összébb fog menni az átmérője,
mire kisül.
0,5 kg lisztből 16 darab lett úgy,
hogy lett ugyanennyi gombócka is.
Ezt a fajta fánkot sosem szórta meg a Nagymamám,
hanem tálkába tett porcukrot,
egy másikba szilva-, vagy sárgabaracklekvárt
és tunkoltunk.
Úgy az igazi! :)))


3 megjegyzés:

  1. Szia! Hankkánál láttam a neved, és rögtön jöttem is szétnézni, valamint feliratkozni!! Nagyon jók a fotóid, és a receptjeid is!! szívesen látlak nálam is ! :)
    Ami ezt a fánkot illeti, nagyon guszták!! Én is tudnám tunkolni!! :)

    VálaszTörlés
  2. Nálad fogok (nem csak ma) bogarászni :) ITT: http://anemethek.blogspot.hu

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm!! Megtiszteltetésnek érzem!!

    VálaszTörlés