-1 kg csiperke gomba
-1 kg vegyes, erdei gombakeverék-így télen előkerülnek a fagyasztók kincsei :)
-2 nagy fej vöröshagyma
-2 nagy gerezd fokhagyma
-kevés zsiradék
-1 kk. őzlábgomba-por (csak mert ilyet is készítettem ősszel :)
-só, bors, ételízesítő, őrölt kömény, csemege paprika
-1-1 ek. szárított metélőhagyma és petrezselyem
-1-1 ek. csípős piros arany és gulyáskrém
-0,5 l. tejföl
-1 ek. étkezési keményítő
Nagyobb lábassal indítok, csak mert a gomba
nyersen még elég terjedelmes...a hagymát
megfosztom a burkolatától, kis kockára összevágom
és valamennyi zsiradékon (amennyit gondolunk,
amennyit elbír...ezektől fogtam kis koromban padlót,
amikor így tanítottak főzni a Nagy Anyáim :)))
dinsztelni teszem.
Ha a hagyma már áttetsző, beleszeletelem a
megtisztított fokhagymát is, majd kevés víz kíséretében
az alapra kerülnek a fűszerek.
A csiperkét megtisztítom, mérettől függően
2-4 felé vágom
és a pörkölt alapon félig megfőzöm(kevés folyadékkal, mert enged is levet).
Ekkor kerül bele a fagyasztott keverék
(ez blansírozva került a fagyóba),
(ez blansírozva került a fagyóba),
ezzel együtt főzöm készre.
A végén vízzel elkeverem az ételsűrítőt, ráöntöm a
gombára, majd a tejfölt kikeverve szintén a pörköltre
öntöm-ezzel már csak egyet forralok, ennek ennyi elég.
gombára, majd a tejfölt kikeverve szintén a pörköltre
öntöm-ezzel már csak egyet forralok, ennek ennyi elég.
Hozzá természetesen nokedli jár. :)
Most -a nagy mennyiség miatt-
6 tojáshoz
75 dkg lisztet,
4-4,5 dl meleg vizet és
1 ek. sót adagoltam...nem kell teljesen simára
keverni.
keverni.
Forrásban lévő vízben kifőzöm, legalább 5 percig
-ha tél van, ha nyár, úgy biztos!
És most én voltam úgy, mint a
Gyermekem a múltkor
Gyermekem a múltkor
-három tányérral tüntettem el
estig belőle és ahhoz képest
teljesen jól aludtam. :)
estig belőle és ahhoz képest
teljesen jól aludtam. :)
Ez az egyik kedvencem. Imádom.
VálaszTörlésBármilyen formában készülhet nálunk is :)
VálaszTörlésEnnyi finom gombából készültet még sosem kóstoltam, de egyébként a champignon -ból készültet imádom! Ez is nagyon guszta! :)
VálaszTörlésSzépen indítod a hagyma-dínsztelést!
VálaszTörlésKöszönet a hagyma és a fűszerek nevében :)
Törlés