2013. január 24., csütörtök

Tejfölös gombapörkölt

Hozzávalók:
-1 kg csiperke gomba
-1 kg vegyes, erdei gombakeverék-így télen előkerülnek a fagyasztók kincsei :)
-1 nagy fej vöröshagyma
-2 gerezd fokhagyma
-kevés zsiradék
-1 kk. őzlábgomba-por (csak mert ilyet is készítettem ősszel :)
-só, bors, ételízesítő, őrölt kömény, csemege paprika
-1-1 ek. szárított metélőhagyma és petrezselyem
-1-1 ek. csípős piros arany és gulyáskrém
-0,5 l. tejföl
-1 ek. étkezési keményítő
A csiperkét megtisztítom, mérettől függően 2-4 felé vágom 
és a pörkölt alapon félig megfőzöm (kevés folyadékkal, mert enged is levet). 
Ekkor kerül bele a fagyasztott keverék (ami már blansírozva került a fagyóba), 
ezzel együtt főzöm készre.
A végén vízzel elkeverem az ételsűrítőt, ráöntöm a gombára, 
majd a tejfölt kikeverve szintén a pörköltre öntöm
-ezzel már csak egyet forralok, ennek ennyi elég.
Hozzá természetesen nokedli jár :);
most, a nagy mennyiség miatt 
6 tojáshoz 
75 dkg lisztet, 
4-4,5 dl meleg vizet és 
1 ek. sót adagoltam; nem kell teljesen simára keverni;
forrásban lévő vízben kifőzöm, legalább 5 percig
-ha tél, ha nyár van, úgy biztos!.
És most én voltam úgy, mint a Gyermekem a múltkor
-három tányérral tüntettem el estig belőle 
(és ahhoz képest teljesen jól aludtam :)

5 megjegyzés:

  1. Bármilyen formában készülhet nálunk is :)

    VálaszTörlés
  2. Ennyi finom gombából készültet még sosem kóstoltam, de egyébként a champignon -ból készültet imádom! Ez is nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  3. Szépen indítod a hagyma-dínsztelést!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönet a hagyma és a fűszerek nevében :)

      Törlés