Oldalak

2014. február 21., péntek

Tojáspörkölt, tojáspaprikás

Mikor is az Anyukámék vagy 15 éve vaci új helyre költöztek,
az új környezet hozta magával az új Szomszédokat
és a kicsit más fajta recepteket.
Innen ered a főtt tojás pörköltté való átlényegülése is;
Jutka szomszédasszony (és volt drága Anyukája)
révén teljesen új ételek kerültek az új szomszédék asztalára is olykor
(pedig a költözés csak 2 utcával odébbra volt, nem fél világnyira)! :)))
Hozzávalók: (4 főre) 
-12 tojáshoz
-1 nagy fej vöröshagyma

-só, darált bors
-1 kapszli K. házias pörköltalap (mea culpa :)
-2-3 tk csemegepaprika
-1,5 dl tejföl
-mangalica zsír
-1 tk étkezési keményítő (kevés hideg vízben elkeverve)

+25 dkg jó minőségű köret tészta
+fejes saláta (nekem egy egész fej, másoknak elég szokott lenni egy negyed :)))
A tojásokat sós vízben keményre főzöm, megpucolom, félreteszem.
Az apróra vágott hagymát a zsiradékban dinsztelem, megszórom sóval,
borssal, pirospaprikával, belekerül a kapszli tartalma is,
felöntöm 2-3 dl vízzel és fedővel letakarva 20 percig főzöm.
Ekkor újra vizet öntök rá és még 20 perc a tűzön.
Ha a hagyma már teljesen szétfőtt, beleöntöm a tejfölt
és a keményítőt is.
A visszafőzött pörköltalapba teszem az egészben hagyott tojásokat
-nekem így szebb látvány tálaláskor.
Kagyló tésztával tálalom (Olasz, durum)
-olyan kell hozzá, ami a szaftot megtartja-
és ecetes, fejes salátával...ez egy hibátlan választás!

6 megjegyzés:

  1. Ezt azt hiszem ki fogom próbálni. Sokszor hallottam róla, de sosem láttam leírva. Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen; próbáljátok ki, gyorsan készen van és nagyon finom
      (főleg salátával :)))!

      Törlés
  2. A tojás pörkölt nagyon finom, nálunk eszméletlen sok tojás fogy egyébként, mindeféleképpen szeretjük:) Hibátlanak látszik innen is:) Szép hétvégét nektek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kicsit le vagyok maradva és lassan már a következő hét kezdődik; Nektek is szép (kevesebb hóval teli) napokat! :)))

      Törlés
  3. De jól néz ki! :) Én darabolni szoktam a főtt tojást, de teljesen igazad van, sokkal szebb látvány így! :) Kicsit megkésve, de annál nagyobb szeretettel kívánok nagyon boldog névnapot, minden szépet és jót! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Volt, amikor darabolva került bele, de nem annyira ízlik a szaftja,
      ha belefő a sárgája is.
      Nagyon szépen köszönjük a köszöntést!!! :) :) :)

      Törlés