A sztrapacska eredendően egy felvidéki étel,
viszont mivel van/volt kassai eredet/származás
a ház Ura és a Királylány vonatkozásában
(vannak is még Rokonok💖) és ezt kivétel
nélkül szereti is mindenki, viszonylag
gyakran készítem.
Hozzávalók:-1 kg krumplihoz
-2 egész tojás
-40 dkg (kenyér) liszt
-5 ek langyos (mangalica) zsír
-1,5 ek só
-10-15 dkg házi, füstölt szalonna
-50 dkg túró
-tejföl, a tálaláshoz
A fent nevezett alapja egyszerre/együtt készült
a savanyú káposztás "sztrapaccsal",
(2 kg krumpliról :)
(2 kg krumpliról :)
de nem volt energiám még ehhez is írni este,
plusz leginkább külön akartam megjelentetni! ;)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Vizet teszek fel főni, majd ha már forr, sózom.
A megpucolt, megmosott krumplit géppel lereszelem,
ebbe belekeverem az egész tojásokat, a sót,
majd lassacskán a lisztet és a langyos zsírt.
És bár venne még fel lisztet, de elég ennyi,
mert többtől már nagyon nyögvenyelős lenne!
A szalonnát kockára vágom, kisütöm és
kiszedem a zsírból.
Közben a tésztát lobogó vízbe szaggatom és

mivel ezek kis aranyos méretű sztrapacsok lesznek,
Ez még a tegnap esti, kipihent feliratozási mód újrafelhasználása.
5 percig főzöm csak őket.

Ha frissen tálaljuk, akkor a megfőtt, lecsepegtetett
tésztát tálra/tálba szedjük, összekeverjük a szalonnából
kisült zsírral, rászórjuk a túrót és a szalonna pörcöket,
ha viszont később tálalnánk, akkor hideg vízbe szedjük ki
(mert különben összeállnak, mint a lovak kánikulában).

De szeretem, tót ősökkel rendelkezem, nem is csoda:) Nekem a juhtúrós a kedvencem, ki is kell találom erre valami paleos változatot, mert most nagyon megkívántam:)
VálaszTörlésA ház Urának is a juhtúró a mindene-mert hát az egyik Nagymamája, mint írtam, Kassáról származott! :)))
TörlésVárom, mit alkotsz paleo' "üzemmódban"! :)))
Most éheztem meg a savanyú káposztás sztrapacskád láttán, és már itt is a túrós változat! :) Ezt sem utasítanám el, nagyon finom túróval is! :)
VálaszTörlésTulajdonképpen én a káposztás sztrapival ettem a marha pörköltet
Törlés-tudok élni, mi? :D :D :D