Oldalak

2012. december 9., vasárnap

Karácsonyi narancs lekvár

Hozzávalók:
-6-8 db narancs
-1 db gránátalma
-6-8 db füge
-3-4 db fahéj rúd
-5-6 db csillagánizs
-1 kg 2:1 dzsemfix
-fél citrom leve
-narancslé

A narancsokat megpucolom (mi nagyon szeretjük a
lekvárban a gyümölcs héját is, úgyhogy vékonyra metélve
az is megy bele), a fehér hártyát el kell távolítani róla
-éles késsel a hártyák közül a narancshúst kivágom és a levet
is kinyomkodom belőle!
A gránátalma magokat úgy a legkönnyebb kivarázsolni,
hogy kettévágom és fakanállal kiütögetem a héjból.
Ne nagyestélyiben álljunk neki a műveletnek, mert úgy
fogunk kinézni, mint Pimpa kutya!
A fügéket cikkekre vágom. Ha aszalt fügénk van
(mert télen honnan is lenne friss?! :), először ezt főzzük
10-15 percig a narancsok kifacsart levében és csak
utána tegyük hozzá a cukrot és a többi hozzávalót.
Az előkészített gyümölcsöknek a kifacsart narancsok
levével együtt 2 liternek kell lenni összesen
(ha nem elég a facsart lé, nagyon jó minőségű, rostos
narancslével egészítsük ki).
Az egészhez hozzákeverem a zselésítő cukrot,
a fűszereket
(amiket az üvegekbe is beleteszek-szépek)
és forrástól számított 4-5 percig, közepes lángon főzöm.
Forrón üvegekbe öntöm, lezárom, 5-10 percre fejre
állítom mindet és mehetnek is megpihenni.
Viszont kell egy pinduri mennyiség,
amivel karácsonyig én is kibírom! :)))
Ezek a hűtőben fognak pihenni...de csak egy nagyon keveset. :)))
A gyermek szerint teljesen
karácsony ízű a lekvár!
 

2 megjegyzés:

  1. Még nézni is kellemes! Nemsokára itt a karácsony ismét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az íze kiváló; narancs és aszalt füge most is van; kevesebbel próbáld ki-ne tartson vissza semmi! :)

      Törlés