...hagymás krumplipürével, csilis
almazselével és szilvaszósszal
A kacsacombhoz:-fejenként egy egész, nagyon szép, nagy méretű kacsacomb
(25 dkg alattit ne nagyon vegyünk, az még fiatal)
-1,5-2 dl méz
-2-3 tk grill fűszerkeverék (saját...őrölt bors, csemege paprika, só, őrölt kömény, csili)
A húst fűszeres és bezöldségelt vízben, bő félig, vagy
inkább majdnem egészen megfőzöm
inkább majdnem egészen megfőzöm
-ha másnap használjuk fel, a főzővizében el is lehet
tenni a hűtőbe.
(A főzővizéből pedig kiváló húsleves fog készülni!)
tenni a hűtőbe.
(A főzővizéből pedig kiváló húsleves fog készülni!)
A A sütőt 200 fokosra melegítem elő-ennél nem fogom
légkeverésre állítani, mert azt szeretném, ha jó
szaftos maradna a kacsa.
Sütés előtt és közben a fűszeres mézzel néhányszor
átkenem a combokat, így lesz szép színe.
Fedés nélkül sütöm készre.
Szép zsíros volt a jószág, minden alá jutott belőle. |
-3 kg (3 fej) vörös káposzta (elég lesz -e? :)
-3 szedőkanálnyi a kacsazsírból
-3 nagy fej lilahagyma
-12 ek cukor/méz/eritrit...ki, mit szeret
-4 ek só
-12 ek 10 %-os ecet, vagy 15-18 ek 5%-os fehérbor ecet
-darált bors
-őrölt kömény
A hagymát és a káposztát is a legegyszerűbb módon,
géppel legyalulom.
géppel legyalulom.
(inkább több időt álljon),
közben a hagymát a cukron karamellizálom,
kinyomkodott káposztát, zsírt teszek rá, sózom,
fűszerezem, ecetezem.
legyen türelmünk, ugyanis ehhez a mennyiséghez
legalább egy óra kell.
A hagymás krumplihoz:-1,5 kg krumplihoz
-4-5 nagy fej vöröshagyma
-(most) kacsazsír
-só
-fehér bors
-pár reszelésnyi szerecsendió
A krumplit sós vízben megfőzöm és krumplinyomón
áttöröm; a hagymát szálasra vágva, zsiradékon
barnulásig sütöm;
áttöröm; a hagymát szálasra vágva, zsiradékon
barnulásig sütöm;
ha szükséges, ízesítem még.
Ennyi azért jár a szakácsnak, nem!? De! A csilis almazselé receptjét... ...külön tettem közzé-más húsok mellé is kitűnő. |
Ui.: ezt jobban ették a fiúk, mint a lányok
és mint ahogy gondoltam volna. :)
és mint ahogy gondoltam volna. :)
Ilyen is készült a Kicsiknek-ehelyett a Csöppek
inkább a kacsát ették, a Nagyja egy része
pedig a csirkét. Ki érti ezt?
A szilvaszósz hozzávalói:
-1 kg szilvához (tiszta súly)
-2 kk őrölt fahéj
-2 kk őrölt fahéj
-1 tk szegfűszeg-mozsárban őrölve
-3 db szegfűbors-szintén őrölve
-3 db szegfűbors-szintén őrölve
-15 dkg cukor
-fél citrom leve
És bár erről ennyi fotót sikerült készítenem,
de itt a leírása, az is nagyon hosszú lesz:
forrástól számított kb. 10 percig főzöm a
hozzávalókat, majd ráengedem a botmixert.
Ennyi.
😀
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése