2013. augusztus 18., vasárnap

Sült, mézes kacsacomb párolt vörös káposztával...

...hagymás krumplipürével, csilis almazselével és szilvaszósszal.
A kacsacombhoz:
-fejenként egy egész, nagyon szép, nagy méretű kacsacomb
 (25 dkg alattit ne nagyon vegyünk, az még fiatal)
-1,5-2 dl méz
-2-3 tk grill fűszerkeverék (saját-őr.bors, csem.paprika, só, őr.kömény, csili)
A húst fűszeres és bezöldségelt vízben, bő félig megfőzöm
-ha másnap használjuk fel, a főzővizében el is lehet tenni a hűtőbe.
(A főzővizéből pedig kiváló húsleves fog készülni!)
Szép zsíros volt a jószág, minden alá jutott belőle. :)
Sütés előtt és közben a fűszeres mézzel néhányszor átkenem, így lesz szép színe.
 
A párolt káposztához:
-3 kg (3 fej) vörös káposzta (elég lesz -e?) :D :D :D
-3 szedőkanálnyi a kacsazsírból
-3 nagy fej lilahagyma
-12 ek cukor
-4 ek só
-12 ek 10 %-os ecet
-darált bors
-őrölt kömény
A hagymát is és a káposztát is a legegyszerűbb módon, géppel legyalulom.
Nagyüzemi felfordulás :D
A gyalult káposztát enyhén besózom (inkább több időt álljon),
közben a hagymát a cukron karamellizálom;
ha már szép színe van, ráteszem a kinyomkodott káposztát-
zsírt teszek rá, sózom, fűszerezem, ecetezem.
Időnként átkeverve puhára párolom-legyen türelmünk,
ugyanis ehhez a mennyiséghez legalább egy óra kell.

A hagymás krumplihoz:
-1,5 kg krumplihoz
-4-5 nagy fej vöröshagyma
-(most) kacsazsír
-só
-fehér bors
-pár reszelésnyi szerecsendió
A krumplit sós vízben megfőzöm
és krumplinyomón áttöröm;
a hagymát szálasra vágva, zsiradékon barnulásig sütöm;
a krumplit (a vize nélkül) összeforgatom a hagymával,
ha szükséges, ízesítem még. 
Ennyi azért jár a szakácsnak?!

A csilis almazselé receptjét...


...külön tettem közzé-más húsok mellé is kitűnő!
Ui.: ezt jobban ették a fiúk, mint gondoltam volna! :)

Ilyen is készült a Kicsiknek-ehelyett a Csöppek 
inkább a kacsát ették, 
a Nagyja egy része pedig a csirkét.
Ki érti ezt? :D :D :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése