2013. augusztus 18., vasárnap

Sült, mézes kacsacomb párolt vörös káposztával...

...hagymás krumplipürével, csilis
almazselével és szilvaszósszal.
A kacsacombhoz:
-fejenként egy egész, nagyon szép, nagy méretű kacsacomb
 (25 dkg alattit ne nagyon vegyünk, az még fiatal)
-1,5-2 dl méz
-2-3 tk grill fűszerkeverék (saját...őr.bors, csem.paprika, só, őr.kömény, csili)
A húst fűszeres és bezöldségelt vízben, bő félig, vagy
inkább majdnem egészen megfőzöm
-ha másnap használjuk fel, a főzővizében el is lehet
tenni a hűtőbe.
(A főzővizéből pedig kiváló húsleves fog készülni!)
A sütőt 200 fokosra melegítem elő-ennél nem fogom
légkeverésre állítani, mert azt szeretném, ha jó
szaftos maradna a kacsa.
Sütés előtt és közben a fűszeres mézzel néhányszor
átkenem, így lesz szép színe.
Fedés nélkül sütöm készre.
Szép zsíros volt a jószág, minden alá jutott belőle. :)
A párolt káposztához:
-3 kg (3 fej) vörös káposzta (elég lesz -e?) :D :D :D
-3 szedőkanálnyi a kacsazsírból
-3 nagy fej lilahagyma
-12 ek cukor/méz/eritrit...ki, mit szeret
-4 ek só
-12 ek 10 %-os ecet, vagy 15-18 ek 5%-os fehérbor ecet
-darált bors
-őrölt kömény
A hagymát és a káposztát is a legegyszerűbb módon,
géppel legyalulom.
Nagyüzemi felfordulás :D
A gyalult káposztát enyhén besózom (inkább több időt
álljon), közben a hagymát a cukron karamellizálom;
ha már szép színe van, ráteszem a kinyomkodott
káposztát-zsírt teszek rá, sózom, fűszerezem, ecetezem.
Időnként átkeverve puhára párolom-legyen türelmünk,
ugyanis ehhez a mennyiséghez legalább egy óra kell.
A hagymás krumplihoz:
-1,5 kg krumplihoz
-4-5 nagy fej vöröshagyma
-(most) kacsazsír
-só
-fehér bors
-pár reszelésnyi szerecsendió
A krumplit sós vízben megfőzöm és krumplinyomón
áttöröm; a hagymát szálasra vágva, zsiradékon
barnulásig sütöm;
a krumplit (a vize nélkül) összeforgatom a hagymával,
ha szükséges, ízesítem még. 
Ennyi azért jár a szakácsnak, nem!? De! :)))

A csilis almazselé receptjét...
...külön tettem közzé-más húsok mellé is kitűnő! 


Ui.: ezt jobban ették a fiúk, mint a lányok
(és mint ahogy gondoltam volna)! :)))

Ilyen is készült a Kicsiknek-ehelyett a Csöppek inkább a kacsát
ették, a Nagyja egy része pedig a csirkét.
Ki érti ezt? :)))
A szilvaszósz hozzávalói:
-1 kg szilvához (tiszta súly)
-2 kk őrölt fahéj
-1 tk szegfűszeg-mozsárban őrölve
-3 db szegfűbors-szintén őrölve
-15 dkg cukor
-fél citrom leve
És bár erről itt nem sikerült fotót készítenem,
de itt a leírása:
Forrástól számított kb. 10 percig főzöm a hozzávalókat,
majd ráengedem a botmixert...ennyi. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése