2013. augusztus 14., szerda

Szilvás clafoutis

Hozzávalók:
-16 szem frissen szedett szilva - most a maggal együtt
-4 egész tojás
-5 dkg olvasztott vaj
-10 dkg kristálycukor
-1-2 ek vaníliás cukor, vagy 1 ek aroma
-8 dkg (sütemény)liszt
-2,5 dl tej
-mangalica zsír (a forma kikenéséhez)-nálam jobban bevált, mint a vaj
-3 db édes keksz, amiből morzsát csinálok
-most darabolt mandula, a szóráshoz
Clafoutis-t sokszor készítek, sok féle gyümölccsel 
-gyors és elképesztően finom-;
szerintem az egyik legfinomabb tejes piték egyike, 
amit most maggal együtt sütök, így tradicionális.
A recept mindig ugyanaz (hosszú kísérlet eredménye ez is), 
csak nagyon apró, inkább díszítésbeli különbség van néha.
A sütőt előmelegítem 180 fokra, a sütőalkalmatosságot 
kizsírozom és beszórom a morzsával;
közben az egész tojásokat kikeverem a kristálycukorral 
és az összes többi hozzávalót belekeverem
-a lisztet a legvégén.
A tésztát tepsibe öntöm, elrendezem a szilvákat benne,
megszórom a durvára vágott, enyhén megpirított mandulával
és alsó-felső sütéssel 30 percig sütöm. Slussz.
A belsejének lágynak kell maradni!
 Szobahőmérsékletre hűlve tálalom.
(Már amikor kitart odáig! :)

2 megjegyzés:

  1. Látom, azért egy kis desszertbe is jutott a szilvából! :) Szuper, én gombócra készülök, de viszem a te receptedet is! :)

    VálaszTörlés
  2. A ház Ura is gombóc után ácsingózik :D;
    szilvát pedig mindig rakok a fagyóba is
    -egybe és magozva is-,
    pont a sütik miatt.

    VálaszTörlés