Oldalak

2014. március 9., vasárnap

Húsleves

Hozzávalók-a leveshez:
-1,5 kg-nyi sertés orja
  (orja: a sertés gerince, hússal együtt bontva, de a bordák nélkül)
-1 kg marha lábszár
-3 db marha velős csont (a hentes Úr által kettévágatva, megszemlélve
  és áldásomat adva rá, tehát megvéve :)))
-sárgarépa
-petrezselyemgyökér
-kelbimbó
-fél (új, kicsi) zellergumó
-1 kisebb fej karfiol
-2 csutak (petrezselyemzöldje, újhagyma és pár szál
  zellerlevél kötözve-kihagyhatatlan! :)
-1-1 db zöldpaprika és paradicsom (egyben hagyva)
-2-3 db pici fej vöröshagyma, héjával
-pár reszelésnyi a szerecsendióból
-só, egész bors, életízesítő
+krumpli, a levesben megfőzve
  (fejenként 2 darabbal számolok, mert mindenki szereti)
+csigatészta
+fürjtojások
A húst hideg vízben teszem fel főni, majd
miután minden habot leszedegettem róla,
kis lángra helyezem át, bezöldségelem,
fűszerezem és nagyon lassú tűzön főzöm
összesen vagy 4 órát.
A vége előtt egy órával kerül bele először
a töltelék, majd a krumpli
-ekkor szoktam kiemelni a szétfövősebb
zöldségeket, mint amilyen a karfiol és
a kelbimbó is.
Részlet... :)
a töltelékhez:
-6 db (száraz) zsemléhez
-6 db egész tojás
-mangalicazsír
-2 közepes fej vöröshagyma
-1 csokor petrezselyem
-só, bors, életízesítő
(leírás a töltelék sorra kattanva elérhető :)
Paradicsomszószt most azért nem készítettem,
mert az egész levesnek ez volt a lényege,
annyi félét meg senki nem szokott bírni enni
-rajtam kívül. :)))
Mi (a Felmenőim és én) ezt a megfőtt
krumplival áttörve (sózva, borsozva) esszük,
a ház Urának Felmenői kenyérre kenve fogyasztják.
(Anyósom még hazafelé is azon szórakozott,
hogy mennyi "száraz" kenyeret evett
-volt is hozzá anyag! :)))
Így végződött a főzés...
 
és így kezdődött a tálalás. :)
Egy ember azért hiányzott, mégpedig db
-pofátlanság a hiányzó Vendéggel
fotókon tudatni, hogy miről maradt le? :)))))


2 megjegyzés:

  1. Ó, hogy mi is mennyire szeretjük, főleg Csenge! :) Tölteléket ritkán főzök bele, krumplit annál inkább. Nagyon finoman, gazdagon készítetted! :)

    VálaszTörlés