Hozzávalók:
-0,5 kg darált, zsírosabb marhahús
-20 dkg -nagyon jó fajta- szalonna
-sofrito (zöldség-alap)
-2 fej vöröshagymához
-2 szál szárzeller
-2 db sárgarépa
-kevés olívaolaj, vagy
-5 dkg vaj
-4 nagy gerezd fokhagyma
-2 doboz hámozott paradicsom konzerv
-kevés cukor (a paradicsom miatt)
-szurokfű
-2 szál szárzeller
-2 db sárgarépa
-kevés olívaolaj, vagy
-5 dkg vaj
-4 nagy gerezd fokhagyma
-2 doboz hámozott paradicsom konzerv
-kevés cukor (a paradicsom miatt)
-szurokfű
-só
-darált bors
-1 dl (rendes) tejszín
-1-1,5 dl (FINOM) bor ÉS/VAGY
-ua. húsleves
-ua. húsleves
A szalonnát felkockázom, a zsírját kisütöm, majd a
pörcöket kiszedem.
A zsírhoz egy kevés vajat adok, ebben készítem el
a sofritót, azaz az Olasz zöldség-alapot:
egészen kis kocára vágok össze minden hozzávalót,
ezeket egy pici só és bors hozzáadásával puhára párolom.
Erre az alapra kerül a darált hús, amit teljes fehéredésig
sütök, ezután visszakerül a szalonna, felöntöm borral,
levessel, na és a paradicsommal; fűszerezem és nagyon
kis lángon -többször átkeverve- sűrűre befőzöm
(akár 1-1,5 óra).
A legvégén -de csakis akkor- öntöm hozzá a tejszínt,
ezzel már csak egyet főzök rajta.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
A tészta-ajánlat ehhez a raguhoz leginkább valamilyen
testesebb tészta, mint amilyen a Strozzapreti,
más néven papfojtogató, vagy rövid, csavart makaróni-,
vagy a Tagliatelle, másképpen a testesebb szélesmetélt
(1 kg liszthez 10 tojás :)
...de azt, hogy ki, mivel eszi/enné/szeretné enni, azt
leginkább hagyjuk meg a készítőjének! ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése