2015. december 13., vasárnap

Panna cotta passiógyümölccsel

Csak remélni merem, hogy vannak olyanok, akik
emlékeznek a LEGELSŐ PANNA COTTÁS
bejegyzésemre, ahol egy kölcsön fotót is közzétettem,
hogy én leginkább így szeretném enni ezt a kis csodát...
ennek is eljött az ideje! :)
Hozzávalók (4 adag)
a panna cottához:
-4 dl zsíros tejhez
-2 dl tejszín (rendes :)
-3 ek cukor
-1 vaníliarúd -ami a CANTUCCINIből megmaradt (még így is bőven maradt benne mag)
-4 lap zselatin
Ez jelenleg ennyi, semmi több cicó, ugyanis a lényeg most következik! :)

a passiógyümölcsös püréhez:
-2 db termés :)
-méz
-pár csepp citromlé
-passiógyümölcs szirup
-víz
Szirupból és vízből fele-fele arányban szörpöt készítek, amit
ízesítek egy kevés mézzel és pár csepp citromlével
-ebbe kaparom bele a gyümölcs húsát/magjait.
Mivel a panna cotta egy viszonylag édes desszert, tökéletes
kiegészítője (több, mint tökéletes :) ez a mostani körítés!
A golgotavirág újvilági növény.
A legtöbb faj hazája az Amerikai Egyesült Államok déli része és Mexikó,
de egészen Brazíliáig őshonos -a közismert trópusi gyümölcsöt termő
maracuja például az Amazonas medencéjében.
A termesztett fajokat és változatokat (kivált a dísznövényeket)
szerte a világon megtalálhatjuk, főként Dél- és Közép-Afrikában,
Új-Zélandon, Indiában, valamint Indonéziában.
Európában először egy Monardes nevű spanyol orvos említette 1569-ben
és a 17. században terjedt el.
Sokfelé termesztik, így Dél-Amerikában, Ausztráliában, Srí Lankán,
Hawaiin, Dél- és Közép-Afrikában, Új-Zélandon, Új-Guineában
és a Fidzsi-szigeteken, valamint
a két nagy exportőr országban: Indiában és Indonéziában.
Rendszeresen három faját termesztik: a maracuját, a csengőgranadillát
és az óriás passiógyümölcsöt.
Értékesebb gyümölcse miatt a maracuja a legkedveltebb,
ez az igazi passiógyümölcs.
Sárga termésű változata egyre jobban terjed.
A passiógyümölcs -más néven maracuja- szilvaszerű termései
folyamatosan érnek.
A gyümölcsben sok az A-vitamin és a nikotinsav,
továbbá a foszfor, a kalcium és a vas.
Miután megértek, maguktól lehullanak és fokozatosan
megráncosodnak
 -a cukor- és zamatanyagok még eközben is gyarapodnak bennük.
A termések szobahőmérsékleten hosszan tárolhatók,
az ízük nem romlik.
A teljesen érett gyümölcsök íze üdítő, savanykás-édes-csípős.
A hosszában kettévágott termésekből a húsrész könnyen kikanalazható.
Kevés cukor hozzáadásával különleges csemege.
Desszertekhez, tortákba, gyümölcssalátákba, sörbetnek is kiváló.
A másik két termesztett faj inkább csak érdekesség.
Az óriás passiógyümölcs nagy terméseit a sárgadinnyéhez hasonlóan
fogyaszthatjuk, levét frissen tisztán, vagy más gyümölcs
levével keverve isszák.
Az okosságok forrása a Wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése