2015. december 30., szerda

Salsa verde

...az Olaszok zöld mártása
Egy kis szilveszteri/újévi előzetes, ugyanis hiába találtuk ki
a menüt az elkövetkező két napra, közölte a kis Kamaszom,
hogy TOSZKÁN PACALT is
nagyon szeretne enni, én meg nem nagyon ellenkeztem, úgyhogy
ez is készült, csakhogy most egy kis kiegészítőt is alkottam hozzá.
Hozzávalók:
-2 nagy csokor petrezselyem
-2,5 dl extra szűz olívaolaj
-1 nagy szelet kenyér
-1 dl tej (az áztatáshoz)
-2 db 10 perces kemény tojás sárgája
-4-5 szardellafilé, vagy füstölt sprotni
-2 nagy gerezd fokhagyma
-1 ek Tokaji Borecet Tokaji Muskotályból
-nagyobb szemű (tengeri) só (de csak csínján vele, mert a hal is sós!)
-frissen őrölt bors
-negyed, vagy fél (bio) citrom leve (ki, hogy szereti)

A kenyeret a tejbe áztatom, kinyomkodom, késes robotgépbe
teszem, majd a megfőtt tojássárgákkal, hallal, fokhagymával,
a megmosott, lecsepegtetett, nagyobb darabokra vágott
petrezselyemmel és az ecettel együtt pépesre aprítom;
az olajat -ugyanúgy, mint a MAJONÉZnél- lassan adagolom bele.
A legvégén sózom, borsozom, ízesítem a citrom levével. 
Tárolni hűvös helyen kell, de nem hűtőben.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Tökéletes kiegészítője tehát a paradicsomos pacalnak, de nagyon
finom párolt zöldséghez, gombához, tésztákhoz is, sőt, még
a kedvenc olasz(-os) savanyúságomhoz is remekül passzol! :)


2 megjegyzés:

  1. Sok szeretettel kívánok egészségben, sikerekben gazdag, békés, boldog új évet Neked és kedves családodnak! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm, Nektek is kívánok boldog új esztendőt! :)

      Törlés