A legújabb szerzeményem egy nagy vödör kék szőlő.
Tudom, hogy mit akarok belőle: szőlő dzsemet!
A folyékonyabb nedűt kedvelők ilyenkor felhorkannak,
hogy abból bort kell csinálni, nem holmi kencét!
(Mint amikor a "hősi" barackjaimból is többek között
LEKVÁRT csináltam...mert miért nem pálinkát???) :D
Előre láttam a napom: mosás (3 adag),
teregetés (kint szakad az eső) éééés a szőlő. :)
Ezt nem lehet sokáig húzni-halasztani, mert hamar tönkremegy
a vödörben, így hát nekiláttam (ennek is :).
A szilva lekvár kivételével minden lekváromat könnyített
módszerrel teszem el (azt még inkább lekönnyítve :).
És nem szégyellem magam miatta!
Nagyanyáink még órákat voltak képesek a sparhelt mellett állni
és kavargatni a lekvárnak valót-mernék fogadni,
hogy ha akkor lett volna dzsemfix, ők is inkább ezt használták volna.
Ne legyünk álszentek-akkor sem esne jól órákat a gáz mellett állni,
ha semmi más dolgunk nem lenne.
Na, vége a panasznapnak.
A szőlőt leszedegettem a szárról, pont 5 kg lett,
de ez még nem a végső súlya.
Váltott vízben óvatosan átmostam és egy kicsit átmelegítettem
(nem főztem!), hogy könnyebb legyen passzírozni.
Ne főzzük a kék szőlőt, mert elveszti az aromáját!
Kétszer passzíroztam, tehát még így is elég macerás
-de az egész élet csupa macera, attól szép.
(Attól a fenét! :)))
(Attól a fenét! :)))
Először nagy lyukún, hogy minél több szőlő átmenjen,
aztán kisebb lyukún, szedőkanál hátával, hogy a magok
ne maradjanak a kész lekvárba, nem lenne jó ráharapni.
4 liter tiszta, sűrű, nagyon finom és fantasztikus illatú
szőlőlé lett.
szőlőlé lett.
Kár, hogy illatot nem lehet megosztani!
Osztás, szorzás: 1,7 kg cukor és 6 tasak dzsemfix 3:1.
Ennyi.
Ennyi.
Felmelegítem- nem forralom fel-, a cukrot összekeverem
a dzsemfixszel, beleöntöm a fazékba és folyamatosan keverem!
(Pedig lejárt a mosógép is. :)
a dzsemfixszel, beleöntöm a fazékba és folyamatosan keverem!
(Pedig lejárt a mosógép is. :)
Ha minden felolvadt, üvegekbe töltöm, fejre állítom 5 percre,
majd betakargatva hagyom kihűlni-száraz dunsztban.
Most már mehetnek a helyükre!
Csodás látvány!
A hétvégén Egerben a szépasszonyvölgyben jártunk és ott is nagy számban lehetett venni fehér és kékszőlő dzsemet,lekvárt különféle ízesítésekkel. Nem mondom borsos áruk volt,az egyik kedvencem a csokis szőlőlekvár, amit még hazafelé a kocsiban megis kóstoltam, persze kanál híján.
VálaszTörlésEgy ilyen esetben én sem nagyon tudnám bánni a kanál hiányát! :D
TörlésÉs azzal, hogy nem főzöm "ronggyá", teljesen megmarad az íze!
Már rég szeretettem volna készíteni,az idén nem marad ki!
VálaszTörlésMinden, rá elpepecselt idő megéri!
TörlésKöszönöm, hogy Nálam jár! :)
Híg lett. Miért???
VálaszTörlésA szőlő dzsem lényegesen hígabb, mint pl. a meggyből, vagy eperből készült dzsemek, lekvárok; állás közben egy keveset fog még sűrűsödni. A legeslegjobban én nudli tetején szeretem látni/enni. :) Köszönöm, hogy itt járt!
Törlés