2012. október 13., szombat

A meg nem érett koktélparadicsom...

"A zöld paradicsom esetében meg kell különböztetni
azt a nemesített fajta paradicsomot, amely teljesen
megérve is zöld színű marad, illetve a még
éretlen paradicsomot, amelynek piros színűre
kellett volna érnie!
Magyarországon ritkán találkozhatunk a nemesített
zöld paradicsommal, viszont komoly hagyománya van
hazánkban a be nem érett paradicsom felhasználásának.
Általában savanyúságként készítik el, de vannak akik
lekvárt főznek belőle, vagy egy speciális, zöldségekből és
gyümölcsökből készülő ételt, a chutney-t.
A zöld paradicsomból lehetőleg ne fogyasszunk egyszerre
nagyobb mennyiséget, mert mérgező lehet, ugyanis
szolanin és tomanin nevű alkaloidokat tartalmaz.
Ezek az alkaloidok hivatottak megvédeni a még éretlen
zöldséget a kártevőktől, de nemcsak keserűvé, hanem
mérgezővé is teszik!
Ezek az alkaloidok az érési folyamat során tűnnek
el a paradicsomból.
Míg a szolanintól a krumplit főzéssel lehet megszabadítani,
addig a paradicsomnál a beérést kell megvárni, ezzel bomlik le."-idézet vége.
Nem magamtól vagyok ennyire szakértő. :)))

Kaptam 3 nagy láda meg nem érett koktélparadicsomot
egy termelőtől. Vagyis elkönyörögtem, mert ki akarta dobni.
Mondjuk úgy, hogy megint van egy halom ingyen alapanyagom!
Élelmes a magyar ember! :)
És mivel ez a mennyiség nem kevés, ki kell találnom,
hogy mit kezdjek vele.
A savanyúságot most azért nem említem, mert azokat 
már eltettem-azokba is került zöld paradicsom-; 
az biztos, hogy hagyok enni, mivel rajongunk érte,
lesz dzsem is és csinálnék chutney-t is, ha ebből sikerül. 
A gondolatok után jönnek majd a receptek is!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése