2012. október 20., szombat

Nagy őzlábgomba-por

Az őzlábgomba leginkább rántva,vagy sütve, levesnek, 
de más gombás ételnek egyaránt jó. 
Fiatalon egyike a legjobb csemegegombáknak, 
eléggé állóképes és ritkán kukacos. 
Kirántva a gombakalapok halhúsra emlékeztető ízűek. 
Tönkje rostos, rágós, ezért azt 
megdarálva, vagy szárítva használjuk fel!
Gombafesztiválon jártunk október 6-án, Bükkszentkereszten.
Sajnálatos tény, hogy mivel rekord szárazság van az idén, 
még az erdőkben is nagyon ritkán lehet gombákra bukkanni.
DE! Mire délelőtt a faluba értünk, 
Béla barátunk meglepett bennünket egy doboznyi 
őzlábgombával és a tönkjével
Ő ismeri is a gombákat (ha az elkészítésük után 
fogok még írni, akkor tényleg így van :))) 
és képes is bejárni árkot-bokrot értük. 
Elmondta a javaslatát a felhasználására vonatkozóan-a tönknek-
én pedig megcsináltam.

Íme, a gombapornak való!
A gombapor finom, lisztszerű őrlemény és 
sokféle felhasználást tesz lehetővé.
Az őrleményt a nedvességtől és az aszalmánymolyoktól óvni kell.
A gombapor levesek , mártások, főzelékek, töltelékek, 
pörköltek készítéséhez adalékanyagként, 
fűszerként sokoldalúan felhasználható.

Sorban az első lett volna, de mivel sokáig
tartott megszárítani, a második 'recept' lett 

Tisztítás előtt a hosszú tönkök:
Megtisztítva-éles késsel,óvatosan lekapargattam a tönköket:
Apróra tördelve, tálcán, várva a száradást:
A végeredmény: ennyi. 
Hihetetlen, hogy ennyire össze tud száradni!
És maga a tömény aroma:
A száradványt első körben robotgéppel aprítottam 
nagyobb darabokra, majd az 'Agg rokon'-tól 
(P.G.Wodehouse után szabadon :)))
kölcsönkapott kávédarálóval őröltem porrá. 
A végeredmény frenetikus!  
Elképesztően jó, tömény gomba íz és illat!  
Ezt meg kell  ismételni! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése