Oldalak

2012. október 16., kedd

Pizzatészta...a legjobb :)

...avagy ahány ház, annyi pizza?! ;)

Hozzávalók:
-1 kg liszt -pl.: 00-ás, vagy kifejezetten pizzaliszt, a Nagyi titka féle
-1 ek tengeri só
-1 ek barna cukor
-1 csomag élesztő (ha nincs, 2 csomag instant)
-6,5 dl meleg víz (nem forró, csak jó meleg)
Ennyi!
Nem szabad sem tejjel, sem
olajjal elrontani a tésztát!
Ez így tökéletes!
Az élesztőt kikavarom a cukorral
(még a régi szép időkben tanultam Tupperéktől),
a teljes mennyiségből elvett 150 ml vízzel felöntöm,
lefedem és megvárom, amíg lepukkan a tál teteje.
A lisztet tálba öntöm a sóval és az élesztővel
-dagasztás következik robotgéppel, lassú fokozaton,
10 percig.
10 perc pihenő után még egy 10 perces dagasztás jön
és szerintem itt az egyik lényeges dolog, az alapos
dagasztás...
...és a türelem, amíg letakarva, meleg,
huzatmentes helyen ilyen szépen megkel.
............................................................
Még egy kis okosság a kelesztéssel kapcsolatban:
keleszthetünk gyorsan is, ha az alkalom úgy kívánja 
és az időnk úgy engedi, de keleszthetünk lassan is
-hűtőben-, 1-2 napon keresztül, úgy is gyönyörűen
kel a tészta, sőt, még jobb lesz...sokkal jobb!
............................................................ 
Ebből a mennyiségből kb. 8 db (emberes méretű)
pizza kitelik. Ne nyújtsuk 0,5-1 cm-nél
vastagabbra, hiszen még a sütőlapon is tovább kel
és sokkal finomabb, ha viszonylag vékony,
roppanós marad a pizzatészta!
Légkeveréssel (vagy akár alsó-felső sütéssel)
a legmagasabb hőmérsékleten sütöm.
5 perc vakon sütés...azaz a tésztát elősütöm üresen,
aztán max. 10 perc sütési idő...ha a tetején lévő mozzarella
megolvad és a tészta szélének is szép színe van,
készen vagyunk.
Egy pár féle feltét nálunk, a teljesség igénye nélkül:
kenek a tésztára, feltétet mindenki
magának rak rá...karamellizált hagyma,
csiperke gomba, kukorica, paradicsom,
friss bazsalikom, sajt+mozzarella.
Ne pakoljuk túl a tésztát, inkább csináljunk
több, kis darabot, más-más feltétekkel.
Ha nem használjuk fel azonnal a tésztát,
nagy tálban, folpackkal alaposan körbecsomagolva
tegyük hűtőbe
-a hűtőben is tovább kel, dolgozik a tészta!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése