-1 kg liszt -pl.: 00-ás, vagy kifejezetten pizzaliszt, a Nagyi titka féle
-1 ek tengeri só
-1 ek barna cukor
-1 csomag élesztő (ha nincs, 2 csomag instant)
-6,5 dl meleg víz (nem forró, csak jó meleg)
Nem szabad sem tejjel, sem
olajjal elrontani a tésztát!
olajjal elrontani a tésztát!
Ez így tökéletes!
Az élesztőt kikavarom a cukorral
(még a régi szép időkben tanultam Tupperéktől),
a teljes mennyiségből elvett 150 ml vízzel felöntöm,
lefedem és megvárom, amíg lepukkan a tál teteje.
A lisztet tálba öntöm a sóval és az élesztővel
-dagasztás következik robotgéppel, lassú fokozaton,
10 percig.
10 percig.
10 perc pihenő után még egy 10 perces dagasztás jön
és szerintem itt az egyik lényeges dolog, az alapos
dagasztás...
dagasztás...
...és a türelem, amíg letakarva, meleg,
huzatmentes helyen ilyen szépen megkel.
huzatmentes helyen ilyen szépen megkel.
............................................................
Még egy kis okosság a kelesztéssel kapcsolatban:
keleszthetünk gyorsan is, ha az alkalom úgy kívánja
és az időnk úgy engedi, de keleszthetünk lassan is
-hűtőben-, 1-2 napon keresztül, úgy is gyönyörűen
kel a tészta, sőt, még jobb lesz...sokkal jobb!
............................................................
Még egy kis okosság a kelesztéssel kapcsolatban:
keleszthetünk gyorsan is, ha az alkalom úgy kívánja
és az időnk úgy engedi, de keleszthetünk lassan is
-hűtőben-, 1-2 napon keresztül, úgy is gyönyörűen
kel a tészta, sőt, még jobb lesz...sokkal jobb!
............................................................
Ebből a mennyiségből kb. 8 db (emberes méretű)
pizza kitelik. Ne nyújtsuk 0,5-1 cm-nél
vastagabbra, hiszen még a sütőlapon is tovább kel
és sokkal finomabb, ha viszonylag vékony,
roppanós marad a pizzatészta!
Légkeveréssel (vagy akár alsó-felső sütéssel)
a legmagasabb hőmérsékleten sütöm.
a legmagasabb hőmérsékleten sütöm.
5 perc vakon sütés...azaz a tésztát elősütöm üresen,
aztán max. 10 perc sütési idő...ha a tetején lévő mozzarella
megolvad és a tészta szélének is szép színe van,
készen vagyunk.
aztán max. 10 perc sütési idő...ha a tetején lévő mozzarella
megolvad és a tészta szélének is szép színe van,
készen vagyunk.
Egy pár féle feltét nálunk, a teljesség igénye nélkül:
kenek a tésztára, feltétet mindenki
magának rak rá...karamellizált hagyma,
csiperke gomba, kukorica, paradicsom,
friss bazsalikom, sajt+mozzarella.
Ne pakoljuk túl a tésztát, inkább csináljunk
több, kis darabot, más-más feltétekkel.
Ha nem használjuk fel azonnal a tésztát,
nagy tálban, folpackkal alaposan körbecsomagolva
tegyük hűtőbe
tegyük hűtőbe
-a hűtőben is tovább kel, dolgozik a tészta!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése