2012. október 22., hétfő

Egyben sült fasírt - NEM menzás módra :)

Ismét egy futrinkás nap, amikor is az éhség bevitt minket
az egyik helyi, új 'ristorante-ba'- ez volt az ebéd:
iskolás koromból a menzákra visszaemlékezve,
már  majdnem kardnak dőltem a gondolattól,
hogy én ilyet azóta nem ettem , nem is sűrűn vágytam rá,
mikor is a pincér meghozta a táplálékunkat.
És (szerencsére) nem egészen úgy nézett ki,
mint a menzás Stefánia szelet.
Először is, nem krumplifőzelékkel tálalták!!!,
hanem pirított hagymás tört krumplival és bolognai (jellegű) szósszal!
Szerintem a szakácsnak sem lehetnek túl jó emlékei,
ha képes volt újragondolni a receptet.
Egy szó, mint száz, "morzsa" sem maradt a tányéromon.
Itt a hosszú hétvége, az egyik napra ezt terveztem kivitelezni.
És hogy a főztöm (sültem) mennyire hasonlít az éttermire,
nem tudom, de én így gondoltam újra! :)))
Fasírt :
-1 kg darált hús,
-1 egész tojás + 5 db keményre főzve, a masszába ,
-2 zsemle (vízbe áztatni,kinyomkodni),
-2 fej hagyma,
-2-3 gerezd fokhagyma,
-só,ételízesítő,bors,
-fűszeres zsemlemorzsa (bors,só,pirospaprika).
Fasírtot szoktam készíteni, azt mindenki szereti nálunk,
ez annak a receptje + ami kimarad a végén a jénaiból,
abból is sütök ki gombóckákat. 
(És milyen jó a szakácsnak lenni, mert frissen kisütve,
kenyérkével, uborkával már nem lehet éhezni,
amíg megsül a 'főszereplő'!)
A hozzávalókat összedolgozom, sütő edénybe adagolom
a massza harmadát (zsírral kikenem, fűszeres morzsával megszórom),
belepakolom a főtt tojásokat,sorban, rásimítom a maradék
kétharmad húst; a tetejét megszórom kenyérmorzsával
és a jénai tetejét rátéve előmelegített sütőben,légkeveréssel,
180 fokon, 60 perc alatt megsütöm.
Az utolsó 15 percre leveszem az üvegtetőt, hogy piruljon a teteje is.
(A jénai sütő legalább 100 éves és nagyon vigyázok rá - örököltem!)
Várjunk, amíg a sült langyosra hűl, utána borítsuk ki a formából
és úgy fogjuk tudni szépen szeletelni.
Pirított hagymás tört krumpli:
a krumplit megfőzöm annyi sós vízben,amennyi éppen ellepi,
ebben is töröm meg és hozzákeverem a kockára vágott,
jól megpirított hagymát,sózom,borsozom.
Tejföl, vaj ebbe nem kell!

A szósz:
1. Olaszosan:
-50 dkg paradicsom (héja nélkül),
-5 evőkanál olaj,
-1 fej vöröshagyma,
-1 gerezd fokhagyma,
-1 db sárgarépa-elhagyható,
-1-2 evőkanál cukor,
-bazsalikom,
-rozmaring,
-oregánó,
-őrölt bors,
-só;  összefőzés után a botmixert engedjük rá :)
2. Szintén olaszosan:
Felmelegítem a Sült paradicsomszószomat. Ennyi. Recept már közzétéve.
3. Magyarosan:
egyszerű paradicsomszószt készítek.Egy pici vízben összefőzök egy kis zellergumót,hagymát és babérlevelet. Előveszek egy üveg paradicsomlevet, rántást készítek rá és a főzet levével felhígítom; só,bors,cukor megy bele.
Tegnap este a 2. variációval tálaltam, ma pedig a 3-as  szósszal
(csak mert kiürült egy üvegnyi a sült szószból).
Ja, ehhez nem ettem savanyúságot! :)))


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése