Oldalak

2012. október 30., kedd

Kocsonya

...a szezon elsője 
 
A történet onnan indult, hogy amíg a Csemete
a húsok között kutatott 
mellettem egy "Naccsága" közölte az Urával,
hogy azokat tegye vissza a pultba,
nem kellenek, az kocsonyának való, nem látja? 
Én meg ráraboltam-a kis butus. :)
Hozzávalók:
-3 kg vegyes kocsonyahús (köröm, csülök, bőr, comb),amit zsákmányoltam + egy kis füstölt valami is bele, mert nagyon finom lesz tőle,
-1 nagy fej vöröshagyma,
-6 gerezd fokhagyma (legalább),
-4-5 szál sárgarépa,
-1 szál fehérrépa,
-só,
-egész bors-úgyis szűrjük a végén és így tisztább marad a leves,
-ételízesítő,
- 2-3 db csípős csöves paprika;
annyi vízzel öntöm fel, amennyi kényelmesen ellepi és fedő alatt főzöm, hogy minél kevesebb lé főjön el.
A kocsonyát mindig kora délután teszem fel főni,
mert mire 4-5 óra múlva megfő 
(szépen, lassan, nyugodtan főzöm),
este lesz és a szűrés, díszítés, adagolás után
-az éjszakát kivárva-, meg is lesz az elkövetkező
két nap reggelije, ebédje és vacsorája számomra 
-sok ecettel és sok kenyérrel! :)
(Mondjuk a főzés estjén a húsból és a zöldségből
eszem degeszre magam-dupla "öröm, bódosság"! :)))
Azért vastaggal és azért ennyi csípős paprikával, 
mert a családom 2/3-a nem szereti!
Ha vendégek is jönnek, akkor azért többet
cifrázok rajta és nem így tálalom, 
hanem leginkább átlátszó edényben, vagy
formából kiborítva
-szalonképesebb állapotban. :)
Ez viszont csak az enyém!

2 megjegyzés:

  1. A gasztronómiai élményből a családodnak jut a kulináris része, mi olvasók kénytelenek vagyunk beérni az esztétikai élménnyel. Bár ebben az esetben az sem utolsó.

    A jövő héten mi is kocsonyát főzünk, amíg hidegek vannak.

    VálaszTörlés
  2. Szívesen megnézném én is a Tiédet!

    VálaszTörlés