Oldalak

2014. március 20., csütörtök

Tejfölös krumplileves kolbásszal

...és tárkonyos tokaji borecettel
Ahogy az Anyukám az ajtónkon belépve kérdezte,
hogy csak nem savanyúlevest főztem?
Tulajdonképpen azt! :)
Árulkodott már az illata is! :)))
Szemezgettem ugyanis a Tokaji Borecet receptes írásai között
és mivel tudvalevő, hogy erősen krumpli-fan vagyok,
mi lett volna más az első kipróbálandó, mint a leves?!
Hozzávalók:
-1 kg krumplihoz (kockára vágva)
-1 nagyobb fej vöröshagyma (apróra)
-csípős kolbász (karikára)
-pár szelet házi, füstölt szalonna (vékony csíkokra vágva)
-2-3 gerezd fokhagyma (szeletelve)
-1 tk majoranna
-1 tk petrezselyem
-só, bors
-2 ek tejföl (sűrű, krémes)
-2 ek fűszeres tokaji tárkonyos borecet
A szalonnát a hagymával és a kolbásszal együtt
teszem a fazékba;
lassú tűzön addig párolom, amíg a hagyma
üveges lesz, ekkor hozzáadom a fokhagymát,
felöntöm kevés vízzel, beleöntöm a fűszereket,
majd a krumplit és az ecetet, s amikor készre főtt
minden, belekeverem a tejfölt is;
semmilyen sűrítő anyagot nem teszek bele.
Tejfölből van egy márka, amit előszeretettel
vásárolok és bár nem magyar a termék,
 (ellenben Német-mea culpa :)))
nem nagyon veszi fel vele a versenyt
túl sok hazai termék!
(És igen, ahogy Edina is leírta, jó lenne,
ha végre elkezdődne itthon is a
minőségi -pl.- vaj gyártás, vagy bármi,
aminek köze van az egyébként jó minőségű
magyar tejhez!)
A leves nagyon-nagyon finom lett,
tökéletesen érződik benne a tárkonyos ecet
(és úgy, hogy mégsem nyom el semmit)!
Mire este egyedül maradtam a konyhában,
összevissza egy tányérnyi leveske maradt.
(Csak azért nem ettem meg azt is, mert a ház Ura
még meg sem tudta kóstolni! :)))

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik ám ez a fűszeres tárkonyos borecet, tényleg csodákat művelhet az egyébként is finom levessel! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó fajta ecetek! :)
      Nem mellesleg, kb. (pont) félúton van Köztetek és Köztünk! :)))

      Törlés