2014. április 14., hétfő

Cukkinis rizottó

Mert hát nem csak JÉGSALÁTÁBÓL
vásároltam túl magam az ottalvósra,
hanem cukkiniből is maradt két darabka
-ez meg megint egy jó módja a maradék-
felhasználásnak! :)
A másik fontos hozzávaló pedig a
tegnapi születésnapi partyból
hazakerült jövevény; ugyanis db javasolta,
hogy több levest hozzak haza, mert
én úgyis felhasználom máshoz is
-és tényleg!
A buli pedig? A Nagymamámnak
és db-nek is születésnapja volt, amire
az agg Rokon főzte az igen jó féle húslevest!
Na, szóval, köszönet mindenkinek, mindenért! :)))

Az első dolog, amit le kell szögezni,
hogy a rizottó nem azonos a rizses hússal,
sem a rizibizivel, sem a zöldségekkel
összekevert főtt rizzsel !!!
A rizottó az egy más történet, az egy
más dimenziója a rizsnek; ezt egytálételként,
vagy előételként fogyasztjuk (max. valami flancos helyen
melléraknak valami csuda tudja,
méregdrága 'kiegészítőt'). 
A belekerült kiegészítők sora szinte felsorolhatatlan:
gomba, borsó, petrezselyem, paradicsom,
bazsalikom, metélőhagyma, bacon, máj,
csirkehús, kagyló, póréhagyma, spenót, sütőtök...
jó minőségű olaj és vaj, bor, húsleves,
vagy zöldségleves leve, sajtok, fűszerek, zöld fűszerek
és ami soha nem maradhat el, a vörös- és/vagy a fokhagyma!
Hozzávalók:
-2,5 dl (egy csésze) rizottó rizshez (Arborio, Baldo, Carnaroli...)
-kevés csilipelyhes olívaolaj(om)
-4 szál újhagyma
-2 db cukkini
-1 csokor petrezselyemzöld
-2 ek sz. metélőhagyma
-4 gerezd fokhagyma
-pici tengeri só
-darált bors
-1 liter húsleves
A rizottót nagy edényben készítjük,
hogy legyen elegendő helye nőni!
Ezen kívül türelmeseknek kell lennünk,
mert ez nincs kész 10 perc alatt;
itt a tűzhely mellett kell állni,
folyamatosan kell keverni, felönteni, keverni
-ugyanis a rizsnek a lehető legtöbb
folyadékot magába kell szívnia!
És többek között azért is kell nagyon jó minőségű 
és/vagy hozzá való rizzsel dolgoznunk,
mert a rizsszemeknek egyben illik maradni a végén!
Ezt a nagyon olcsó fajtákkal nem is lehet megcsinálni,
mert a végére trutyi lesz belőle!
A rizottónak puhának, krémesnek, bársonyosnak kell lennie!
Tehát olajat öntök egy nagy, vastag aljú edénybe,
mikor az forró, belekerül a szeletekre
vágott fokhagyma, pici só, bors,
beleöntöm a rizst-együtt kezdem dinsztelni,
addig keverem, míg áttetszőek nem lesznek a szemek.
Ezután szedőkanállal adagolom a forró* levet, kanalanként;
mikor már magába szívta, jöhet csak a következő adag,
ez fontos!
(*Ha hideg folyadékkal öntenénk fel,
annyiszor állna le a fövés és nem lenne kész fél óra alatt!)
Félidőnél kerül bele a kis kockára vágott cukkini;
ha hússal készítem, azt az elejétől, a hagymákkal
együtt kezdem főzni; bár mi (a Királylány + az anyja)
kifejezetten zöldségekkel szeretjük.
A sóval óvatosan bánjunk, mert a húsleves,
vagy a zöldségleves is ugye már ízesítve van!
Sacc 30 perc alatt lesz kész;
az utolsó 1 dl folyadék beleöntése után már
elzárom a gázt és 5 percre lefedve hagyom
-így lesz tökéletes!
Az alapmennyiség 2 embernek elég főfogásnak,
de előételként kitálalva 4 főre is, kényelmesen!
És ezt kifejezetten frissen készítsük,
felmelegítve már nem az igazi!




2 megjegyzés:

  1. Már megint micsoda finomságot főztél, szeretem! :) Boldog szülinapot utólag is az ünnepelteknek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom! A jókívánságot köszönöm az Ünnepeltek
      nevében! :)))

      Törlés